Nieuws/Financieel
939588
Financieel

Akkoord over sociaal plan Facilicom

De vakbonden hebben met dienstverlener Facilicom een akkoord gesloten over een sociaal plan. Bij het bedrijf verliezen 180 mensen, vooral schoonmakers en cateringmedewerkers, hun baan als gevolg van de komende sluiting van Philip Morris in Bergen op Zoom. De vakbondsleden van FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen hebben woensdag unaniem ingestemd met het bereikte resultaat, aldus de vakbonden.

Het akkoord volgt op 1,5 week van stakingen. Aan de belangrijkste vakbondseis is nu voldaan, namelijk een ontslagvergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule. ,,Een correctiefactor van 0,8 betekent in de praktijk dat iemand van 42 jaar met tien dienstjaren nu vertrekt met ruim 10.000 euro meer dan wat Facilicom eerst bood'', aldus bestuurder Leen van der List van FNV Bondgenoten.

Ook voor wat betreft de begeleiding naar ander werk zijn goede afspraken gemaakt. ,,Voor iedereen komt er een individueel opleidingsbudget van 2000 euro. En er komt een regeling die een inkomensachteruitgang bij het aanvaarden van werk binnen Facilicom opvangt'', zegt bestuurder Peter Vlaming van CNV Vakmensen.

Ook zal Facilicom bij de begeleiding naar ander werk samenwerken met uitkeringsinstanties en de overheid. De bonden pleitten al vanaf het begin voor een dergelijk traject.