Nieuws/Financieel
939596
Financieel

FNV vreest banenverlies bij VION

Vleesbedrijf VION schrapt komende jaren mogelijk honderden banen in Nederland. FNV Bondgenoten rekent erop dat het bedrijf 1 of 2 Nederlandse vestigingen zal sluiten om kosten te besparen. Dat liet FNV-bestuurder John Klijn woensdag weten.

Het verlieslijdende Vion heeft per brief aan leveranciers laten weten dat het de komende twee jaar circa 100 miljoen euro aan kostenbesparingen en efficiëntieverbetering wil realiseren. Hierdoor moet de onderneming weer winstgevend worden. De vakbondsman denkt dat er vooral flink gesaneerd zal worden in Duitsland. Daar heeft VION nog tientallen kleine en veelal verouderde slachterijen en worstfabrieken. Maar Klijn sluit ook sluitingen in Nederland niet uit.

Naast de grote slachterij in Boxtel heeft VION hier ook slachterijen in Apeldoorn en Groenlo. Klijn stelt dat het veel geld kost om al dat vlees telkens heen en weer te slepen. Hij schat in dat een van de kleinere slachterijen dicht zal gaan. VION heeft volgens hem al een vergunning om in Boxtel meer dieren te gaan slachten. Een andere vestiging die volgens Klijn best wel eens gesloten kan worden, is de veredelingsfabriek in Scherpenzeel.

Extra financiering

VION wilde woensdag niet reageren. Topman Michiel Herkemij maakt donderdag op een persbijeenkomst bekend welke plannen het bedrijf heeft.

Zeker is dat voor de geplande reorganisatie extra financiering nodig is. Daarover is het bedrijf in gesprek met banken, staat in de brief aan leveranciers. Vorig jaar verkocht VION nog verschillende onderdelen om de financiële positie te versterken. Inmiddels heeft de onderneming naar eigen zeggen nagenoeg geen schulden meer.

VION is een van de grootste vleesbedrijven in Europa. De onderneming boekte vorig jaar een operationeel verlies van 139 miljoen euro. Eind vorig jaar telde VION bijna 6700 werknemers, van wie ongeveer 1760 in Nederland.