Nieuws/Financieel
939607
Financieel

Parlement Mexico akkoord met telecomwet

Het Mexicaanse parlement heeft woensdag ingestemd met een wetsvoorstel om de dominante positie van grote telecombedrijven op de Mexicaanse telefoniemarkt aan banden te leggen. Door de wet moet de machtspositie van América Móvil, het telecomconcern van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, worden gebroken.

Door de wet, die nog wel moet worden ondertekend door president Enrique Peña Nieto, krijgen ondernemingen met een zeer sterke marktpositie te kampen met zware belastingheffingen. América Móvil, de grootste telecomaanbieder in Latijns-Amerika en grootaandeelhouder van KPN, heeft al aangekondigd de wet te willen omzeilen door een deel van zijn bezittingen in Mexico te verkopen. Verder brengt het bedrijf zijn zendmasten voor mobiele telefonie onder in een aparte onderneming en wordt de overname van de leverancier van satelliettelevisie Dish Mexico geschrapt. América Móvil heeft 70 procent van de mobiele markt in handen en 80 procent van alle landlijnen in Mexico.

Peña Nieto dankte zijn verkiezingsoverwinning in 2012 onder meer aan zijn belofte om de concurrentie tussen bedrijven te stimuleren.