Nieuws/Financieel
939659
Financieel

'Bibbers' zijn terug in de markt

Na weken waarin de beurzen een klein beetje omhoog en een klein beetje omlaag gingen, is het de laatste dagen gedaan met de kleine uitslagen. Dinsdag kregen met name de luchtvaartsector en de bouw dat ongenadig voor de kiezen.

In de aanloop naar het kwartaalcijferseizoen dat in de VS vanavond officieus wordt afgetrapt door aluminiumproducent Alcoa, sloop er weer nervositeit in de markt. De zogeheten VIX-index, een indicator voor de volatiliteit van de Amerikaanse markt, steeg dinsdag dik 9%.

"We zitten in een hypergevoelige markt: er hoeft maar iets te gebeuren en de markt schiet heel sterk door in zijn reacties, naar boven en beneden", aldus fondsmanager Maarten Geerdink van Petercam.

Correctie

Beleggers keken de laatste weken al met argusogen naar de lage standen in de 'bibber-index', die een indicatie zouden kunnen zijn van een komende correctie. Dinsdag liep de VIX (voluit de Chicago Board Options Exchange Market Volatility Index) op tot ruim boven de 12 punten.

Op de Europese beurzen liep vooral de luchtvaartsector een blauw oog op. Air France KLM kwam met weliswaar een winstwaarschuwing, maar analisten tastten in het duister waarom de luchtvaartaandelen zo ver door het ijs zakten.

Bouwsector

In Amsterdam moest met name de bouw het ontgelden. Na slechte berichten van BAM en Ballast Nedam over missers met opdrachten, deden beleggers hun stukken grif van de hand.

Op Wall Street moest een aandeel als Twitter 7% inleveren. Facebook werd 3,4% minder waard. Dat alles geeft aan dat beleggers even niets moeten hebben van wat risicovollere aandelen.

Ook het komende cijferseizoen zorgt voor onzekerheid in de markt. Aandelenkoersen zijn al aardig opgelopen, en de vrees is dat de bedrijfscijfers die gestegen koersen niet rechtvaardigen.