Nieuws/Financieel
939665
Financieel

Prijsdalingen in Griekenland houden aan

Het gemiddelde prijspeil in Griekenland is in juni verder gedaald. Dat meldde het Griekse statistiekbureau woensdag.

De prijzen van consumptiegoederen lagen in Griekenland vorige maand 1,5 procent lager dan in juni 2013. Daarmee zwakte de deflatie iets af ten opzichte van de voorgaande maand, waarin het prijspeil met 2,1 procent zakte. Economen rekenden voor juni in doorsnee op een prijsdaling van 1,8 procent.

De prijsdalingen in Griekenland zijn een duidelijke weerspiegeling van de sterk uiteenlopende ontwikkelingen in de eurozone. In de landen waar met de euro wordt betaald is de inflatie gedaald tot een bijzonder laag niveau, maar is gemiddeld nog altijd sprake van stijgende prijzen. In Griekenland gaan de prijzen sinds begin vorig jaar onafgebroken omlaag.

Rem

De aanhoudende deflatie kan een rem zetten op de economische groei, doordat consumenten hun bestedingen uitstellen en het lastiger wordt om schulden af te bouwen. Anderzijds houden lagere prijzen de koopkracht op peil in een situatie waarin lonen dalen en veel mensen werkloos zijn, zoals in Griekenland.

Algemeen wordt verwacht dat de Griekse economie dit jaar voorzichtig zal herstellen na 6 jaar van achtereenvolgende krimp. De afgelopen jaren werd het land financieel op de been gehouden met noodkredieten van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Volgens Griekse media zet de Griekse overheid woensdag weer een voorzichtige stap op de financiële markten. Daarbij zouden de Grieken 2,5 à 3 miljard euro willen ophalen met 3-jarige leningen.