Nieuws/Financieel
939705
Financieel

Bestuurders van Sanquin hoeven niet te bloeden

Bij bloedbank Sanquin worden de bestuurders nog steeds beter betaald dan de norm die voor dit soort organisaties is vastgesteld. Dit blijkt uit het jaarverslag van Sanquin, de organisatie die bloed en plasma van vrijwillige donors inzamelt en daarna het bloed en bloedproducten verkoopt aan de medische wereld.

Sanquin valt – net zoals bijvoorbeeld verpleeghuizen – onder de wet normering topinkomens waarin is vastgelegd dat de salarissen niet te veel mogen uitstijgen boven het salaris van een minister. Uit het jaarverslag over 2013 blijkt echter dat de bestuurders van de organisatie meer verdienen. Zo heeft Raad van Bestuur-voorzitter Van Os in 2013 in totaal €237.615 verdiend; de tweede man, vice-voorzitter De Wit, ging naar huis met €285.217. Deze salarissen zijn al langer een bron van conflict bij de organisatie die alleen kan bestaan dankzij de vrijwillige inzet van donoren.

Vorig jaar nog ontstond ophef over de vertrekkende bestuurder Van Buunen (jaarinkomen: ruim €307.000) die bijna een half jaar aan opgespaarde vakantie- en levensloopdagen opnam, voorafgaand aan zijn formele datum van vertrek.

Afspraken

In het jaarverslag stelt Sanquin dat met de bestuurders al afspraken zijn gemaakt over salarissen vóórdat de wet normering inkomens werd ingevoerd. „De gemaakte contractuele afspraken worden gerespecteerd", zo stelt Sanquin. Voor de activistische Landelijke Vereniging van Bloed- en Plasmadonoren is dit onvoldoende rechtvaardiging.

„Blijkbaar heeft Sanquin uit alle commotie van de afgelopen jaren nog steeds geen lering getrokken. Wat wij willen is dat Sanquin beseft dat leiding wordt gegeven aan een organisatie die bestaat bij de gratie van bloed- en plasmadonoren die belangeloos hun bloed en plasma schenken voor patiënten die dat nodig hebben,’’ zo stelt de Vereniging.