Nieuws/Financieel
939780
Financieel

'Beurzen openen in de min'

De Amsterdamse beurs opent woensdag waarschijnlijk iets lager. Ook de overige Europese beurzen zullen in mineur beginnen. Marktkenners spreken van stilte voor de storm, met het cijferseizoen aanstaande.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen verwacht dat de stevige verliezen op de Amerikaanse beurzen zullen doorwerken bij de opening. ,,Verder is er sprake van een gebrek aan nieuws, ook aan goed nieuws. De week is slecht begonnen en beleggers zijn voorzichtig."

Unilever kan mogelijk bewegen op een advieswijziging door Nomura. De Japanse bank verlaagde de beoordeling voor het Brits-Nederlandse concern. De beoordeling voor luchtvaartcombinatie Air France-KLM ging bij zakenbank UBS omhoog en Shell kreeg een opwaardering van Deutsche Bank. Bij Kepler Cheuvreux ging de waardering voor Besi omlaag.

Contract

TNT Express heeft een contract gesloten met de Duitse motorenfabrikant MTU Aero Engines. Het koeriersbedrijf gaat onderdelen voor vliegtuigmotoren vervoeren tussen de fabrieken van MTU in München, Hannover en Berlijn en de klanten in de lucht- en ruimtevaartindustrie in heel Europa. Financiële details van de deal zijn niet bekendgemaakt.

De AEX-index eindigde dinsdag met een verlies van 1,1 procent op 409,76 punten. De MidKap gaf 2 procent prijs tot 628,10 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen sloten tot 1,4 procent lager.

Verlies

De beurzen op Wall Street sloten later op de dag met verlies. Beleggers leken zich zorgen te maken over het komende cijferseizoen en vroegen zich af of de rally van de afgelopen tijd niet te ver is doorgeschoten. Vooral technologiefondsen leverden stevig in. De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 16.906,62 punten. De S&P 500-index gaf 0,7 procent prijs en eindigde op 1963,71 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,4 procent tot 4391,46 punten.

In Tokio eindigde de Nikkei-index woensdag 0,1 procent lager. Ook de andere beurzen in het Verre Oosten waren roodgekleurd. De euro was woensdag voorbeurs 1,3629 waard, tegen 1,3614 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie stond 0,2 procent hoger op 103,55 dollar per vat. Brentolie stond vlak op 108,95 dollar per vat.