Nieuws/Financieel
939811
Financieel

Technologiefondsen drukken op Wall Street

De beurzen op Wall Street sloten dinsdag voor de tweede dag op rij met verlies. Beleggers leken zich zorgen te maken over het komende cijferseizoen en vroegen zich af of de rally van de afgelopen tijd niet te ver was doorgeschoten. Vooral technologiefondsen leverden stevig in.

De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 16.906,62 punten. De S&P 500-index gaf 0,7 procent prijs en eindigde op 1963,71 punten. Technologiebeurs Nasdaq verloor 1,4 procent tot 4391,46 punten.

De handel wachtte met spanning op de opening van het kwartaalcijferseizoen, dat traditiegetrouw dinsdag nabeurs werd verricht door aluminiumconcern Alcoa. Direct na de slotbel bracht de onderneming beter dan verwachte cijfers naar buiten, waarna de koers van het aandeel in de nabeurshandel met ruim 2 procent steeg.

AbbVie

Eerder op dinsdag kondigde farmaceut AbbVie aan zijn bod op de Ierse branchegenoot Shire te verhogen tot 51,5 miljard dollar (37,8 miljard euro) in contanten en aandelen. Een eerder overnamebod van 46,5 miljard dollar werd nog unaniem verworpen. Het is de vierde keer dat AbbVie een nieuw bod uitbrengt op Shire en beleggers reageerden niet enthousiast. Het aandeel sloot 3 procent lager.

Kledingverkoper American Apparel kon beleggers evenmin bekoren. Het aandeel verloor bijna 5 procent nadat het concern onmachtig bleek een krediet af te lossen.

Technologiefondsen

Technologiefondsen voerden de verliezers aan. Facebook leverde 3,9 procent in, terwijl LinkedIn ruim 6 procent prijsgaf. Ook Twitter verloor fors (-7 procent). ,,Twitter is verleden tijd. Take the money and run'', aldus een Amerikaanse analist. Marktvorsers maken zich zorgen dat de recente sterke opmars van veel Nasdaq-fondsen te ver is doorgeschoten en er nu een flinke correctie aan zit te komen.

De euro was 1,3611 dollar waard, tegen 1,3614 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie stond vlak op 103,56 dollar per vat. Brentolie werd 1,2 procent goedkoper en kostte 108,91 dollar per vat.