Nieuws/Financieel
939839
Financieel

De beste aandelen bij deflatie

Deflatie maakt aanpassingen in de aandelenportefeuille nodig. Hoewel het nog niet zo ver is dat het algemeen prijspeil over een langere periode gaat dalen, moeten beleggers daar toch rekening mee gaan houden. Nu de inflatie in de eurozone al maandenlang rond 0,5% schommelt, is die kans niet denkbeeldig. Morgan Stanley geeft tips wat beleggers het beste kunnen doen.

Deflatie in de eurozone kan volgens de Amerikaanse zakenbank gepaard gaan met een vertraging in de economische groei. Niet alle Europese aandelen hebben daar in gelijke mate last van.  

Morgan Stanley raadt aandelen aan zoals Unilever met een geografisch sterk gespreide omzet die niet sterk van Europa afhankellijk zijn. Ook is het raadzaam bedrijven met weinig schulden en een hoge vrije kasstroom te kiezen.

Kapitaalintensieve ondernemingen kunnen in dit scenario het beste worden gemeden. Dit geldt voor onder meer banken, verzekeraars, het transportwezen en autofabrikanten. Air France KLM, BNP Paribas, Commerzbank, Fiat, Lufthansa en Veolia hebben relatief veel last van deflatie.

Morgan Stanley ziet meer in ondernemingen die consumentengoederen leveren. Voedingsmiddelen ga je immers niet later kopen omdat de prijs aan het eind van de maand is gedaald. Ook telecombedrijven, farmaceutische bedrijven en luxe merken doen goede zaken.

Een tip is luxemerk LVMH, dat merken als Louis Vuitton en Moët & Chandon omvat. Andere aanbevolen aandelen zijn Adidas, AB Inbev, Bayer, Belgacom, Deutsche Telekom, Sanofi (farma), Vivendi (media) en zoals gezegd Unilever.