Nieuws/Financieel
939867
Financieel

OESO: vooruitzicht eurozone blijft verbeteren

De economische vooruitzichten voor de eurozone zijn de afgelopen maand opnieuw verbeterd. Dat meldde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dinsdag op basis van een aantal recente macro-economische cijfers, ook wel leidende indicatoren genoemd.

Van de belangrijke eurolanden liet met name Italië een verdere verbetering van het groeimomentum zien, terwijl de economische trend in Frankrijk stabiel bleef. De groei in Duitsland, de grootste economie waarin de euro het belangrijkste betaalmiddel is, lijkt wat aan kracht te hebben ingeboet maar blijft desondanks op een hoog niveau.

De prognoses van de OESO voor Noord-Amerika wijzen op een stabiele groei. Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk. In Japan is sprake van een ,,onderbreking van het groeimomentum'', maar dat is volgens de denktank van geïndustrialiseerde landen waarschijnlijk toe te schrijven aan het eenmalige effect van een fikse btw-verhoging op 1 april.

Rusland en China

De grootste opkomende economieën laten een gemengd beeld zien. Zo ligt de groei in Rusland en China rond het langjarig gemiddelde, terwijl de Braziliaanse economie juist minder hard groeit. In India wijzen economische indicatoren op een groeiversnelling.

Gemiddeld genomen over alle OESO-landen is sprake van een stabiele economische groei.