Nieuws/Financieel
939914
Financieel

'Vertrek topvrouw eerste stap vernieuwing Philips'

Dat Frans van Houten de medische divisie permanent zelf direct gaat aansturen, tekent de verandering bij Philips, zegt ABN Amro-analist Marc Hesselink. ,,Het vertrek van divisie-directeur DiSanzo is een eerste stap in die strategische verandering.''

De analist verwacht dat Van Houten na het terugtreden van Deborah DiSanzo met nadere ingrepen in het management van de medische divisie zal komen, waardoor meer bestuurders in de managementlaag zullen vertrekken.

De kwartaalresultaten waren de laatste tijd niet goed, aldus Hesselink. ''Dat Van Houten nu zelf en permanent de touwtjes in handen heeft genomen, zegt ook hoe belangrijk de medische divisie voor Philips is geworden'', aldus Hesselink.

Philips meldde eerder op de ochtend dat het bedrijfsresultaat (ebita) van Healthcare vorig kwartaal met circa €220 miljoen lager was dan verwacht. DiSanzo erkende dat het niet goed genoeg ging, maar kreeg de tijd van de Philips-top.

Ook volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen is het lek nog niet boven bij Philips. ''Dit doe je alleen als je een groot probleem hebt'', zei hij bij RTLZ.

Philips gaf dinsdagochtend aan dat de totale ebita in het tweede kwartaal is uitgekomen op ongeveer €400 miljoen. Daaruit blijkt volgens Rabobank dat andere onderdelen dan Healthcare het wel goed hebben gedraaid.

Van Houten noemde DiSanzo (1960) bij haar benoeming nog een 'sterke bestuurder' nadat ze in routinier Steve Rusckowski opvolgde. Veel vernieuwingen binnen de medische activiteiten van Philips waren onder haar leiding ontstaan.