Nieuws/Financieel
940042
Financieel

Air France-KLM voorziet minder sterke groei

Air France-KLM verwacht dat zijn bedrijfsresultaat dit jaar minder sterk stijgt dan eerder werd gedacht. Dat meldde de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie dinsdag.

Air France-KLM verwacht nu een bedrijfsresultaat (ebitda) van 2,2 tot 2,3 miljard euro over 2014. Eerder werd gerekend op 2,5 miljard euro. Het passagiersvervoer in juni en de boekingen voor juli en augustus wijzen op een tegenvallende vraag op langeafstandsroutes naar met name Noord-Amerika en Azië. Daardoor is er bij die vluchten sprake van overcapaciteit. Ook de nog altijd zwakke vraag bij het vrachtvervoer speelt mee.

Met 2,2 tot 2,3 miljard euro zou het bedrijfsresultaat circa 20 procent hoger zijn dan in 2013. Air France-KLM blijft op de kosten letten en is terughoudend met investeringen. Het handhaaft de doelstelling om de nettoschuld eind 2015 te hebben afgebouwd tot 4,5 miljard euro, ruim 1 miljard minder dan aan het einde van het eerste kwartaal.

Meer passagiers

Air France-KLM zag het passagiersvervoer, gecorrigeerd voor de gevlogen afstand, in juni in totaal met 2,9 procent groeien. De groei zat net als een maand eerder vooral in vluchten naar verre bestemmingen als het Caribisch gebied en de Indische Oceaan. Het aantal passagiers op korte vluchten steeg met ruim 4 procent. Mede daardoor verbeterde de totale bezettingsgraad met bijna 1 procentpunt tot 86,2 procent.

Er werden ook 4 procent meer passagiers naar Amerikaanse bestemmingen vervoerd. Het aantal beschikbare stoelen op die vluchten groeide echter met ruim 5 procent, waardoor de bezettingsgraad daalde. Air France-KLM vervoerde 0,6 procent minder mensen naar Azië. Dankzij een kleinere capaciteit richting die bestemmingen bleef de bezettingsgraad stabiel.

De vliegtuigen van Air France-KLM vervoerden 4,3 procent minder vracht dan een jaar eerder. De capaciteit werd met 1,6 procent teruggeschroefd, waardoor de bezetting van de vrachtvliegtuigen zakte tot 60,7 procent.