Nieuws/Financieel
940069
Financieel

'AEX lager van start'

De Amsterdamse beurs zal dinsdag waarschijnlijk iets lager van start gaan. Ook de overige Europese beurzen beginnen in het rood. Op Beursplein 5 weten elektronicaconcern Philips en luchtvaartcombinatie Air France-KLM de aandacht op zich gericht.

,,Alcoa trapt later op de dag het cijferseizoen af. Maar dat zal weinig reuring geven, Alcoa is niet meer het bedrijf dat het geweest is en bepaalt niet de richting. Vrijdag komt de eerste grote bank in de Verenigde Staten met cijfers naar buiten'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Philips gaf aan ontevreden te zijn met de resultaten van zijn gezondheidstak Healthcare. Volgens het concern zal het operationeel resultaat (ebita) van het onderdeel in het tweede kwartaal circa 220 miljoen euro bedragen, wat lager is dan verwacht. De bestuursvoorzitter van de tak legt haar functie neer.

Air France-KLM

Air France-KLM kwam ook met een alarm naar buiten. De luchtvaartcombinatie denkt dat het bedrijfsresultaat (ebitda) dit jaar minder sterk stijgt dan eerder voorzien. Air France-KLM rekent nu op een bandbreedte van 2,2 tot 2,3 miljard euro, overigens nog steeds 20 procent meer dan in 2013.

PostNL kan mogelijk bewegen op een advieswijziging van Citigroup. De Amerikaanse bank verlaagde de beoordeling voor het postbedrijf. Heineken beweegt mogelijk op een beoordeling van Kepler Cheuvreux, die de brouwer gaat volgen met een kopen-advies.

Impreglon

Aalberts liet weten een bod te doen van circa 119 miljoen euro op het Duitse beursgenoteerde bedrijf Impreglon.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam sloot maandag 1,1 procent lager op 414,12 punten. De MidKap, waar onder meer de met een koersverlies van zo'n 29 procent afgestrafte bouwer BAM deel van uitmaakt, moest 1,3 procent inleveren en eindigde op 641,00 punten. De toonaangevende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,6 en 1,4 procent omlaag.

Dow Jones

De Amerikaanse effectenbeurzen begonnen later op de dag, na een lang weekeinde, met verliezen aan de nieuwe handelsweek. Beleggers waren terughoudend na de recordstanden die vorige week werden bereikt. De leidende Dow-Jonesindex eindigde op 17.024,21 punten, 0,3 procent onder de slotstand op de donderdag voor Onafhankelijkheidsdag. De bredere S&P 500 ging 0,4 procent omlaag tot 1977,65 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 0,8 procent tot 4451,53 punten.

De euro was 1,3698 dollar waard, tegen 1,3605 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Amerikaanse olie stond nagenoeg onveranderd op 103,54 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper en kostte 110,11 dollar per vat.