Nieuws/Financieel
940756000
Financieel

Tesla hard vooruit op hoger gesloten Nasdaq

Automaker Tesla stond woensdag in de schijnwerpers op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq. Het bedrijf won 3,7% aan beurswaarde en loste door de koerswinst het Japanse Toyota af al waardevolste automerk ter wereld.

De stemming op de beurzen in New York liet echter een verdeeld beeld zien. De Dow Jones-index sloot 0,3% lager. De Nasdaq steeg 1%. De breed samengestelde S&P 500-index klom 0,5%.

Wall Street ging aanvankelijk hoger van start nadat ADP bekendmaakte dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in juni met bijna 2,4 miljoen banen is toegenomen. Analisten hadden gerekend op 2,9 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen. Bovendien werd het cijfer over mei onverwacht bijgesteld naar een groei met ruim 3 miljoen banen, terwijl eerder nog een krimp met 2,8 miljoen arbeidsplaatsen werd gemeld. Donderdag wordt het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid gepubliceerd. Die publicatie is vervroegd omdat zaterdag Onafhankelijkheidsdag wordt gevierd in de VS en Wall Street vrijdag dicht is.

Tesla

Tesla (+3,7%) stond dus in de schijnwerpers in New York. De beurswaarde van Tesla bedraagt momenteel $208 miljard. Toyota was 203 miljard dollar waard, woensdag bij het slot van de beurzen in Japan. Tesla beleeft een stormachtig jaar op de beurs. Het aandeel is dit jaar al in waarde verdubbeld. Het concern van topman Elon Musk is inmiddels ook ruim twee keer meer waard van het Duitse VW.

FedEx

FedEx schoot 11,7% omhoog dankzij beter dan verwachte kwartaalresultaten. De pakketbezorger profiteerde van het vele online shoppen tijdens de lockdown, waardoor fors meer pakketjes van webwinkels aan huis werden bezorgd.

Pfizer

Pfizer won 3,2%. Het biotechconcern boekte bemoedigende resultaten in een onderzoek naar een middel tegen het coronavirus. De test wordt samen me BioNTech gedaan.

Macy’s en Beyond Meat

Warenhuisketen Macy’s (-4,2%) maakte bekend een afschrijving te doen van ruim 3 miljard dollar in verband met de coronacrisis. Onlangs werd al gemeld dat het bedrijf duizenden banen gaat schrappen.

Beyond Meat koerste 5,7% hoger. De maker van vleesvervangers gaat zijn producten in Chinese winkels van internetconcern Aliba te verkopen.

Fed-notulen

Tijdens de middaghandel op Wall Street werden de Fed-notulen gepubliceerd van de meest recente vergadering van de koepel van centrale banken in de VS die op 9 en 10 juni werd gehouden. De beleidsmakers van de Federal Reserve zijn vooral bezorgd over de economische neergang als gevolg van de coronacrisis.

De neergang van de economische activiteit in de VS afgelopen lente was de sterkste sinds de Tweede Wereldoorlog. Uit de notulen blijkt onder meer dat de beleidsmakers worstelen met de vraag hoe de situatie te verbeteren. Daarbij merkten ze ook op dat de impact van de crisis duidelijk niet gelijk over Amerikanen is verdeeld. Zo raakten met name werknemers met lagere lonen hun baan kwijt. Dit gold in het bijzonder voor vrouwen, zwarte Amerikanen en Latino’s. De beslissing om de rente ongemoeid te laten tot het moment dat de weg naar economisch herstel duidelijk is ingezet, werd unaniem genomen.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei eerder deze week nog dat het hoogst onzeker is hoe de Amerikaanse economie zich zal herstellen van de coronacrisis. Hij wees ook op de noodzaak om de verspreiding van het virus onder controle te krijgen.

Beschermen goud en bitcoin in grillige beurstijden? Volg donderdag het DFT Seminar.