Nieuws/Financieel
941164
Financieel

ABN: olieprijs blijft lang stabiel laag

Brent-olie is naar zijn laagste punt in drie weken gezakt, deels doordat Libië zijn olie-export heeft hervat. Andere landen voeren de productie op. Daardoor krijgt het geweld in productieland Irak nauwelijks vat op de oliehandelsprijs, die stabiel laag blijft

De opmars van ISIS-rebellen in het noordwesten van Irak heeft volgens een vanochtend verschijnend sectorrapport van ABN Amro maar zeer beperkt effect op de olieprijs. De stijging bedroeg hooguit enkele dollars. De olieproductie in door ISIS beheerd gebied ligt al enkele maanden stil. De olieproductie en -export in het zuiden van Irak zijn echter doorgegaan. In mei en juni werd zelfs de hoogste productie sinds ruim tien jaar behaald, constateert ABN Amro.

De bank verwacht daarnaast dat omringende olieproducenten en vooral de Verenigde Staten niet toestaan dat ISIS controle krijgt over grote olievelden in het zuiden van Irak.

Opgevangen

De lagere uitstroom in Irak wordt opgevangen door extra olieproductie door andere Opec-landen, vooral in Saudi-Arabië.

De bankanalisten voorzien komende kwartalen een stabiele tot licht dalende olieprijs. Ook kan de bijna structurele daling van de olieproductie in Libië, Nigeria, Syrië en Iran met zo’n drie miljoen vaten per dag worden opgevangen door andere Opec-landen. ’Dit veroorzaakt nauwelijks onrust, volatiliteit en olietekorten’, aldus ABN Amro.

De bank sluit overigens niet uit dat er een structureel hogere olieprijs mogelijk wordt als leveranties uit Irak voor langere tijd worden gestremd.