Nieuws/Financieel
941168
Financieel

Mexico beperkt verdiensten Carlos Slim

América Móvil van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim wordt door de Mexicaanse senaat beperkt in zijn verdiensten. Het mag concurrenten niet langer beprijzen voor de toegang tot zijn netwerk.

Dat voorstel van de senaat heeft volgens Bloomberg een meerderheid. Het gaat bij de KPN-grootaandeelhouder América Móvil vooral om de langeafstandslijnen. Die beperking geldt voor alle aanbieders vanaf 2015. De bedrijven komen bovendien onder verscherpte controle.

América Móvil moet anderhalf jaar lang aantonen dat het aan deze voorwaarden voldoet, voordat het toestemming mag vragen om ook mobiele videodiensten aan te bieden. De Mexicaanse overheid wil bovendien dat Slim meer van zijn netwerk openstelt voor andere aanbieders. Hij wil ook een eind aan het verplicht afnemen van gebundelde producten.

Opbreken

Carlos Slim wordt, met andere telecombedrijven, geconfronteerd met de eis om dominante bedrijven met een marktaandeel groter dan 50% op te breken. América Móvil anticipeerde hier al op: het kondigde vorige week aan dat het werkt aan ''structurele, comerciële, technologische en andere opties''.

Het Mexicaanse vlaggenschip financiert veel van Slims telecomactiviteiten in anderen landen. Wordt het concern opgebroken, dan wordt dit doorfinancieren van andere onderdelen moeilijker.

Een optie is om alle schuld in het Mexicaanse onderdeel te parkeren, de afgesplitste buitenlandse onderdelen zouden open staan voor extra kapitaalinstroom. Dat maakt een nieuwe groeispurt van América Móvil buiten Mexico mogelijk.

De Mexicaanse ebitda van $9,3 miljard is omgerekend 44% op veel producten, in de meest concurrerende markt is dat gemiddeld 25%, aldus JP Morgan.

América Móvil presteert op de beurs sinds april dit jaar voor het eerst sinds 2009 onder concurrent Telefónica. In totaalomzet licht Slim sinds 2012 fors op achterstand.