Nieuws/Financieel
941175
Financieel

'Belang KPN in Telefónica is 2,5 miljard waard'

Het belang dat KPN verwerft in Telefónica Deutschland is circa 2,5 miljard euro waard. Dat stelde analist Emmanuel Carlier van ING donderdag.

De analist is voorzichtig over de kostenvoordelen die Telefónica kan realiseren met de overname van E-Plus en schat dat die uitkomen op 600 miljoen euro. Daarmee komt de waarde van het belang van 20,5 procent dat KPN na de overname krijgt in de Duitse tak van het Spaanse bedrijf volgens de modellen van ING op ongeveer 2,5 miljard euro.

De concessies die Telefónica aan Brussel heeft moeten doen voor de overname voldeden volgens Carlier aan de verwachtingen. Hij wees er verder op dat de deal kan leiden tot meer consolidatie in de Europese telecommarkt, waarbij KPN kan profiteren van activiteiten in de Benelux.

Berg met geld

Analisten van Rabobank concludeerden donderdag dat KPN na de overname over veel cash beschikt, waarvoor niet direct een bestemming kan worden gevonden. Het direct terugdringen van de schuld is moeilijk doordat in 2014 en 2015 slechts voor 1,7 miljard euro aan uitstaande obligaties voor aflossing in aanmerking komt. Daarnaast zal KPN voorzichtig zijn met uitkeringen aan aandeelhouders en zijn er weinig kandidaten voor een overname.

De berg met geld kan KPN aantrekkelijk maken voor andere partijen. In dat verband is vooral de agenda van América Móvil van belang. Rabo vindt de positie van de Mexicanen echter moeilijk in te schatten, aangezien dat bedrijf zijn belang in KPN heeft verminderd

ING hanteert een koopadvies voor het aandeel KPN, met een koersdoel van 3 euro. Rabo houdt het aandeel op hold, maar verhoogde het koersdoel met 10 eurocent naar 2,70 euro. KPN stond donderdag rond 13.40 uur 1,9 procent in de min op 2,54 euro.