Nieuws/Financieel
941189
Financieel

Etihad haalt uit naar klagende concurrenten

Europese luchtvaartmaatschappijen moeten ophouden hun Arabische concurrenten van oneerlijke concurrentie te betichten en eens wat kritischer naar hun eigen verleden kijken. Dat heeft topman James Hogan van Etihad Airways, een samenwerkingspartner van Air France-KLM, donderdag gezegd in Wenen.

Het staatsbedrijf uit Abu Dhabi heeft de laatste tijd een reeks belangen opgebouwd in Europese branchegenoten. Concurrenten als Lufthansa waarschuwen al geruime tijd voor wat zij oneerlijke concurrentie noemen. Ook de Europese Commissie sprak in april haar zorgen hierover uit.

Hogan ontkende dat Etihad wordt voorgetrokken. ,,Wij hebben een startkapitaal gekregen, net als elke luchtvaartmaatschappij, maar we ontvangen geen subsidies, geen gratis brandstof en geen korting op luchthaventarieven.'' Veel Europese bedrijven daarentegen zijn volgens de topman wel jarenlang met staatssteun op de been gehouden.

Consolidatie

De investeringen van Etihad in bijvoorbeeld Air Berlin en Aer Lingus komen volgens Hogan de hele sector ten goede. ,,Consolidatie is van kritiek belang voor een duurzame luchtvaartbranche'', zei hij. ,, Externe investeringen zijn geen bedreiging, maar een mogelijkheid om luchtvaartmaatschappijen te versterken en de werkgelegenheid en economische groei te ondersteunen.''

Voor het noodlijdende Alitalia is het belang dat Etihad van plan is te nemen zelfs een broodnodige reddingsboei. Als het bedrijf die niet toegeworpen zou krijgen, zou dat ten koste gaan van duizenden banen, zei Hogan.