Nieuws/Financieel
941345
Financieel

Vraag naar vliegreizen bleef sterk in mei

De vraag naar vliegreizen bleef sterk in mei, met een groei van 6,2 procent ten opzichte van de vergelijkbare maand in 2013. Dat meldde de internationale brancheorganisatie IATA donderdag. In april nam de vraag nog met 7,6 procent toe.

Luchtvaartmaatschappijen schroefden hun capaciteit in mei met gemiddeld 5,2 procent op. Doordat het aantal beschikbare stoelen minder hard steeg dan de vraag, nam de gemiddelde bezettingsgraad met 0,7 procentpunt toe tot 79 procent.

Europese luchtvaartmaatschappijen zagen de vraag met 6,1 procent stijgen, bij een 5,3 procent groetere capaciteit. In Noord-Amerika bleef de groei van de vraag met 4,4 procent iets achter bij de capaciteitstoename van 4,8 procent. Wel kende die regio nog altijd de hoogste gemiddelde bezettingsgraad: 83 procent.

Zuid-Amerika

De vraag naar vliegreizen nam het sterkst toe in het Midden-Oosten (13,2 procent) en Latijns-Amerika (9,1 procent). De groei in Zuid-Amerika wordt vooral gedragen door Colombia, Peru en Chili. De Braziliaanse economie blijft zwak presteren. Als het WK voetbal al een positief effect heeft, is dat volgens IATA van tijdelijke aard.

Afrika kende de zwakste groei van de passagiersvraag: 1,9 procent. Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen hadden ook gemiddeld de meeste lege plekken aan boord, met een bezettingsgraad van maar 64,4 procent.