Nieuws/Financieel
941355
Financieel

Economen verrast over Zweedse rentestap

Marktvorsers reageren verrast op de flinke renteverlaging in Zweden. Volgens een econoom van de Deense Nykredit-bank is de Zweedse centrale bank nu in "paniekmodus".

De Zweedse Riksbank verlaagde donderdag het belangrijkste rentetarief van 0,75% naar 0,25%. Vooraf hadden economen een verlaging met slechts 0,25 procentpunt verwacht.

De Riksbank voorspelde bovendien dat een renteverhoging niet aan de orde is tot eind 2015. De Zweedse centrale bank neemt de maatregelen naar eigen zeggen om deflatie te beteugelen.

Rentepad

Economen klagen al langer dat de Riksbank veel te lang heeft gewacht met maatregelen om de inflatie te laten stijgen. Volgens econoom Anna Raman van Nykredit wijzen de sterke verlaging van het rentetarief en ook de lagere verwachtingen voor het toekomstige rentepad erop dat de centrale bank in een "paniekmodus" is geschoten, meldt de WSJ.

Zij wijst erop dat hoewel de inflatie (circa nul) in Zweden ver onder het doel van de centrale bank zit, de Zweedse economie verder best goed draait. "Wij verwachten dat de Riksbank komende herfst en winter zijn rentepad weer naar boven zal bijstellen."

Bodem

Opvallend in het rentebesluit was dat twee leden van het beleidscomité eigenlijk een kleinere renteverlaging voorstelden. Eén daarvan was de president van de Riksbank. Maar het duo werd weggestemd door vier andere leden die 0,5% verlaging wilde. Volgens Nykredit-econoom Raman zorgt dat voor onzekerheid voor de toekomst.

Een verdere verlaging van de Zweedse rente verwachten economen in het algemeen niet. "Wij denken dat 0,25% de bodem zal zijn", aldus economen bij Nordea. "De meerderheid van het Riksbank-bestuur heeft weer de focus verlegd van schulden van huishoudens en de algemene staat van de economie en inflatie. Daardoor ligt het voor de hand dat de Riksbank niet vroeg zal zijn met het verhogen van de rente."

Politici

Nordea rekent nu op een eerste renteverhoging in december 2015. Ook de bank SEB heeft zijn verwachting voor de renteverhoging verlaat naar het vierde kwartaal van 2015.

SEB ziet ook de verlegde focus van de Riksbank naar inflatie. De bank stelt dat dit een signaal aan politici dat zij nu de verantwoordelijkheid hebben om de problemen op de Zweedse huizenmarkt aan te pakken, net als de schuld onder huishoudens.