Nieuws/Financieel
941367
Financieel

Zweden zet mes in rentetarief

De Zweedse centrale bank maakt werk van het aanpakken van deflatie. In plaats van de verwachte renteverlaging met 0,25 procentpunt ging de rente met 0,5% omlaag.

De Zweedse Riksbank heeft het belangrijkste rentetarief daarmee op 0,25% gebracht. Bovendien voorspellen de centrale bankiers dat er voor het eind van volgend jaar geen renteverhoging komt.

Overigens wilden twee leden - waaronder de centralebankpresident - van het beleidscomité een kleinere renteverlaging, van 0,25%. Maar een meerderheid van vier leden stemde dat weg.

Kroon omlaag

De Zweedse kroon verloor onmiddellijk terrein ten opzichte van de euro. Volgens een valuta-analist van SEB was de centrale bank hier ook op uit. "Als je teveel afwijkt van het internationale beleid van centrale banken, loop je het risico op een harde munt."

 

De Riksbank staat voor de uitdaging om deflatie in het Scandinavische land te bestrijden. Net als de Europese Centrale Bank hebben de Zweden een inflatiedoelstelling van circa 2%. Maar momenteel hangt de geldontwaarding rond de nul.

Deflatie

De theorie is dat consumenten minder gaan sparen bij een lagere rente. Daardoor komt er meer geld in omloop, waardoor de inflatie op kan lopen. De Riksbank verwacht voor dit jaar deflatie. De centrale bank verlaagde zijn verwachtingen voor de inflatie (consumentenprijsindex) voor dit jaar naar -0,1%. Dat was eerder nog +0,2%.

Volgens Erica Blomgren, obligatiestrateeg bij SEB, zal de centrale bank niet verder omlaag gaan met de rente. In plaats daarvan liggen 'onconventionele maatregelen' voor de hand, zegt Blomgren op Twitter. Maar dat gebeurt alleen als de inflatieverwachtingen verder omlaag gaan.

Inhaalslag

Volgens Blomgren maakt de Riksbank hiermee een inhaalslag, en had de centrale bank de rente al veel eerder omlaag moeten brengen om de dalende inflatie het hoofd te bieden.

Naast deflatie moet de Riksbank ook rekening houden met de enorme schuldenberg onder huishoudens. De centrale bank ziet dat zelf ook, zo blijkt uit het vanmorgen uitgebrachte statement: "De lage rentetarieven leiden nu al tot een relatief snelle stijging van de schuld van huishoudens in verhouding tot het inkomen. Een nog lager rentetarief zal deze ontwikkeling versterken." Daarmee groeit ook het risico voor de economie, aldus de Riksbank.