Nieuws/Financieel
941370
Financieel

Winkelverkopen eurolanden stabiel

De winkelverkopen in de 18 eurolanden zijn in juni stabiel gebleven ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde statistiekbureau Eurostat donderdag op grond van voor seizoensinvloeden gecorrigeerde cijfers.

In april nam de omzet van de detailhandel in het eurogebied nog met 0,2 procent af, zo blijkt uit herziene cijfers. Eerder had Eurostat voor die maand een toename met 0,4 procent gerapporteerd. Op jaarbasis was in mei sprake van een stijging met 0,7 procent.

De winkelomzet voor de gehele Europese Unie nam in mei met 0,1 procent af, na een toename met 0,2 procent in april. Vergeleken met een jaar eerder stegen de verkopen met 1,2 procent.

Portugal

De sterkste toename op maandbasis werd geregistreerd in Portugal (2,9 procent), Roemenië (1,9 procent) en Malta (1,6 procent). In Letland (-3 procent), Slovenië (-2,9 procent) en Estland (-1,5 procent) daalden de winkelverkopen het hardst. De cijfers over de Nederlandse detailhandel zijn vooralsnog niet openbaar.

Volgens econoom Martin van Vliet van ING tonen de cijfers aan dat de consumptie in het eurogebied nog altijd zwak is. Hij wees erop dat het voortschrijdend gemiddelde van de groei over de laatste 3 maanden, dat een stabieler beeld geeft van de ontwikkelingen, nog maar op 0,1 procent staat.

De lage vraag bij consumenten is volgens Van Vliet een logisch gevolg van de nog altijd hoge werkloosheid en de aanhoudende noodzaak tot bezuinigen bij huishoudens. Dat geeft bedrijven erg weinig ruimte om hun prijzen te verhogen. ,,De lage inflatie blijft nog wel een tijdje'', concludeert de econoom.