Nieuws/Financieel
941373
Financieel

Chinese aandelen ogen aantrekkelijk

Veel beleggers maken zich de laatste tijd zorgen over China. De zorgen op de korte termijn lijken ook terecht, maar Chinese aandelen ogen op de lange termijn aantrekkelijk.

In het jaar van het paard draven Chinese aandelen vooral achteruit en niet vooruit. In de eerste vijf maanden van het jaar verloor de MSCI China H index, gemeten in euro’s, 5,2% van zijn waarde. Beleggers maken zich zorgen over het Aziatische land, waarvan de economie niet meer zo hard groeit als voorheen, en economische data de laatste tijd vaak voor teleurstellingen heeft gezorgd. Op korte termijn is er voldoende reden tot zorg, stelt BlackRock. Schaduwbankieren en ongebreidelde kredietgroei werpen schaduwen over de economie van het land.

Vorig jaar trokken volgens gegevens van onderzoeksbureau Lipper beleggers bijna twee miljard dollar terug uit ETF’s en beleggingsfondsen, die zich richten op China. Door die uitverkoop kennen Chinese aandelen momenteel aantrekkelijke waarderingen en ogen als een goede lange termijnbelegging. De koers-winstverhouding van de MSCI China index bevindt zich op bijna het laagste niveau sinds 2004. De discount is 25% in vergelijking met het vijfjaars historische gemiddelde en bijna 50% afgezet tegen Amerikaanse aandelen. Bovendien koersen Chinese aandelen nog altijd 50% onder hun piek in april 2007.

Hervormingen

Een zwakkere lokale munt en een grote zonnepanelenproduct in betalingsproblemen die niet door de overheid wordt gered, gelden in de regel niet als koopsignalen. Maar volgens analisten zijn dat bij uitstek tekenen dat het land de aangekondigde, vooruitstrevende hervormingen heel serieus neemt, en dat biedt perspectief voor de lange termijn. In maart versoepelde het land nog de brandbreedte waarbinnen de nationale munt zich mag bewegen, terwijl de centrale bank recent hintte op minder controle in de komende een tot twee jaar op belangrijke rentetarieven.

Ondanks ingezette hervormingen die zich in een sneller tempo voltrekken dan verwacht, zal China niet snel afwijken van haar groeipad. Toen recent de regering teleurstellende groeicijfers bekend maakte, werden onmiddellijk maatregelen in gang gezet om de groei in goede banen te leiden. Het dempen van de economische groei vindt gedeeltelijk bewust plaats, omdat de regering toe wil naar een model dat meer is gebaseerd op consumptie dan investeringen.

Groei met voet op de rem

Hoewel China groeit met de voet op de rem moeten niet worden vergeten dat het BNP van het land harder stijgt dan dat van veel andere landen. Eind vorig jaar gingen analisten gepolst door Bloomberg uit van 7,5% groei voor 2014. Het land wordt een steeds belangrijke speler in de mondiale economie. Analisten zeggen gekscherend dat als China niest de rest van de wereld een klein beetje verkouden is. In 2010 bedroeg de omvang van de Chinese economie 40% van die van de Verenigde Staten. In 2025 zijn de economieën van beide landen gelijk aan elkaar, volgens Citibank.

China is bovendien minder kwetsbaar voor het verkrappen van het Amerikaanse monetaire beleid. BlackRock verwacht dat nationale munt en markt beter bestand zijn tegen oplopende rente dan veel andere opkomende markten, dankzij een begrotingsoverschot, grote vreemde valutareserves en lage schuld bij buitenlandse investeerders. BlackRock heeft een brede waaier aan fondsen die in Azië beleggen, waaronder een fonds dat  zich specifiek op Chinese aandelen richt.