Nieuws/Financieel
941374
Financieel

‘Goudprijs stabiliseert uiteindelijk’

Goud wacht opnieuw een volatiel jaar, maar prijzen zullen zich uiteindelijk stabiliseren verwacht portfoliomanager Catherine Raw van het BGF World Mining Fund en het BGF World Gold Fund.

Raw wijst op enkele cruciale veranderingen, waardoor de goudprijs in rustiger vaarwater is beland. Zo is het verkooptempo van goudfutures afgenomen in het vierde kwartaal van vorig jaar, een teken dat de uitverkoop in goud-ETF’s tot een einde is gekomen. “Goudaandelen bevonden zich nog steeds in gevaarlijk territorium, maar we werden toen positiever over stabilisatie van de goudprijs. De belangrijkste verandering ten opzichte van vorig jaar is dat goud-ETF’s niet meer massaal van de hand worden gedaan,” aldus de portfoliomanager die aan het hoofd staat van een van de meest ervaren beleggingsteams in de grondstoffensector.

De goudprijs lijkt dit jaar enige stabiliteit te hebben gevonden rond de prijs van 1.300 dollar per troy ounce. Blootstelling aan edelmetalen is dit jaar lonend geweest dankzij een sterke fysieke vraag naar goud in China en de vlucht naar veiligheid na de Russische annexatie van de Krim. In het eerste kwartaal van het jaar steeg de goudprijs 9%. Raw is optimistischer geworden over de vooruitzichten voor goud, maar voorziet wel ‘enige volatiliteit’ in termijncontracten voor goud, en oplopende risicopremies als gevolg van macro-economische en politieke gebeurtenissen.

Tegenwind

Het aansterken van de Amerikaanse economie en het dichtdraaien van de geldkraan door de Fed kunnen op korte termijn voor tegenwind zorgen, maar zolang de inflatie laag is, blijft een periode van relatieve stabiliteit in zicht. “Het gaat nu minder om goud-ETF’s, maar om het spel dat op de termijnmarkten wordt gespeeld. In het afgelopen jaar dreef dat grotendeels de volatiliteit. We houden rekening met een goudprijs in de bandbreedte 1.250 tot 1.350 dollar, waarbij volatiliteit kan optreden door gebeurtenissen, zoals in de Oekraïne. Daardoor stijgen risicopremies, omdat mensen goud in bezit willen hebben,”  aldus Raw.

Mijnbouwsector

Tot grote frustratie van aandelenbeleggers hebben aandelen van gouddelvers niet gelijke tred kunnen houden met de onstuimige groei van de goudprijs in de afgelopen jaren. In 2013 verloor de Bloomberg World Mining Index nog 26%, terwijl de MSCI All-Country Index 20% steeg.  Het omslagpunt lijkt eindelijk aangebroken, zegt Portfoliomanager Evy Hambro van BlackRock. “Aandelen deden het niet beroerd omdat grondstoffenprijzen zo zwak waren, maar omdat mijnbouwbedrijven slecht werden geleid.”   

Lang staarden mijnbouwbedrijven zich blind op volumes en hadden weinig oog voor kosten. Het delven van grondstoffen was belangrijker dan kostenefficiency. Door hogere productiekosten en lagere prijzen kwam de afgelopen jaren de winstgevendheid van producenten onder druk. Grote spelers als HP Billiton, Rio Tinto en Glencore Xstrata hebben echter de bezem door de top gehaald, denken beter na over investeringen en overleggen onder een nieuwe leiding betere financiële prestaties met meer oog voor aandeelhouders, zegt Hambro. “Afgelopen juni heeft  zich een bodem gevormd in de markt. In februari deden mijnbedrijven het zelfs beter dan wij hadden verwacht.”