Nieuws/Financieel
941375
Financieel

4 marktrisico’s om in de gaten te houden

Een correctie wordt nog altijd gevreesd op de aandelenmarkten. Op deze vier marktrisico’s moeten beleggers daarom deze zomer een strak oog houden.

Aandelenmarkten maken halverwege het jaar een lusteloze indruk. Gekeken naar rendementen staan aandelen in de schaduw van obligaties. Het kan natuurlijk beroerder. Diverse graadmeters zoals de S&P500 noteren dicht in de buurt van hun recordniveau, de volatiliteit is nog altijd laag en een significante correctie is tot nu toe uitgebleven.

De laatste stemt blij, maar baart ook zorgen. Als iedereen proeft van aandelen zoals dit jaar volgt wel vaker een neerwaartse bijstelling van koersen. De markt geeft voldoende signalen af om voorzichtig te zijn. Het financiële systeem vertoont geen stress, maar het sentiment kan snel omslaan heeft het verleden aangetoond. BlackRock heeft vier belangrijke risico’s geduid, waarop beleggers deze zomer alert moeten zijn.

De Oekraïne

Dreigt het conflict in de Oekraïne te escaleren in een nieuwe Koude Oorlog of komen Rusland en het westen eruit? De belangrijkste graadmeter van de volatiliteit, de VIX-index, heeft sinds de Russische annexatie van de Krim de 14-punten grens niet gepasseerd. Dat is een betrekkelijk laag niveau. Voor de financiële crisis had deze angstgraadmeter een gemiddelde van 20. In 2011 tijdens de Europese schuldencrisis kwam de VIX gemiddeld uit op 43. De markt lijkt echter een escalatie van het geweld en eventueel zwaardere sancties van het westen tegen Rusland niet te hebben ingeprijsd. Als dat werkelijkheid wordt dan zullen beleggers aandelen van de hand willen doen.

Europa

Moeten we ons zorgen maken over Europa? De euro bevindt zich in rustig vaarwater, landen pakken hun schulden aan, perifere landen hebben hun zaakjes steeds beter op orde en de bankenunie lijkt er te komen. Toch wel, stelt BlackRock: staatschulden stijgen nog altijd, de economische groei is fragiel en deflatie dreigt. Ook de politieke risico’s nemen toe. In Griekenland mag de economische situatie licht verbeterd zijn; de regering heeft een krappe meerderheid in het parlement en als eurosceptici zegevieren bij de Europese verkiezingen kan dat de politieke verhoudingen op scherp zetten. Dat geldt niet alleen voor de Griekse politiek, maar ook voor andere Europese landen.

China

BlackRock gaat ervanuit dat de economische groei van China geleidelijk afneemt. De teleurstellende economische berichten horen bij dit scenario. De Chinese regering heeft verregaande economische maatregelen afgekondigd, en moet te werk gaan als een koordanser. De lucht moet uit de dreigende vastgoedbubbel en buitenissige kredietverstrekking zonder dat dat noemenswaardige gevolgen heeft voor de groeiprognoses van ‘s werelds tweede economie. Als het bnp van China te traag groeit, heeft dat niet alleen gevolgen voor het land zelf, maar voor de gehele wereldeconomie 

Amerikaanse obligatiemarkt

De Amerikaanse rente bereikte in mei het laagste punt in zes maanden. Beleggers die zich steeds minder druk over de verwachte rentestijging maken en geld in obligatiefondsen pompen, hebben last van een slecht geheugen. Het is nog maar een jaar geleden dat obligatiespreads flink opliepen nadat zorgen de kop opstaken over kredietrisico’s. Met obligatierendementen op de huidige niveaus is een plotse, hevige omslag op de markt mogelijk. De toon die de Fed zal aanslaan en gretigheid waarmee particuliere beleggers obligatiefondsen omarmen vormen de belangrijkste risico’s. Zelfs als de Fed de muziek subtiel verandert, kan de instroom van kapitaal snel de omgekeerde weg kiezen. Dat risico wordt versterkt door het feit dat veel beleggers door rendement naar de beleggingscategorie zijn gedreven, en geen trouwe obligatiebeleggers zijn. Beleggingsstrateeg Russ Koesterich van BlackRock houdt vooral de ontwikkeling van de tweejaarsrente in de gaten.