Nieuws/Financieel
941452
Financieel

'Europa koploper beursgangen'

Wereldwijd zijn het afgelopen kwartaal de helft meer bedrijven naar de beurs gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. In tegenstelling tot voorgaande jaren was Europa de meest actieve regio met 34 procent van de in totaal 308 beursgangen, en zelfs 44 procent van het totale opgehaalde kapitaal van 75 miljard dollar.

Dat blijkt uit onderzoek waarvan accountants- en adviesbureau PwC de resultaten woensdag heeft gepubliceerd. Volgens PwC-partner Martin Coenen wordt de sterke opmars in belangrijke mate veroorzaakt doordat veel investeringsmaatschappijen (private equity) hun bezit op de kapitaalmarkt verkopen.

Uitschieter

Vooral juni was een uitschieter. Met beursgangen in Europa werd in die maand bijna 5 keer zo veel kapitaal opgehaald als gemiddeld in de afgelopen 10 jaar. Ook de Amerikaanse markt bleef in het tweede kwartaal goed presteren. Dat de kapitaalmarkt in China opnieuw tijdelijk op slot ging, drukte de activiteit in Azië.

Altice is volgens PwC tot dusver de best presterende nieuwkomer dit jaar. Sinds de beursgang in Amsterdam eind januari is het kabelbedrijf ruim 80 procent in waarde gestegen. De grootste beursgang tot dusver in 2014 komt op naam van de Britse Automobile Association, die in Londen 2,4 miljard dollar ophaalde.