Nieuws/Financieel
941469
Financieel

'Licht hogere opening AEX'

De Europese aandelenmarkten gaan donderdag naar verwachting licht hoger van start. Beleggers zijn in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Ook worden in de Verenigde Staten, waar de handelsdag slechts een paar uur duurt, belangrijke banencijfers naar buiten gebracht.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen wees er op dat de ochtendhandel vrij vlak zal verlopen. ,,We kabbelen rustig verder, de aandacht gaat vooral uit naar de belangrijke middag met de ECB en de banencijfers'', zo gaf hij aan. Versteeg wees er ook op dat Wall Street na een halve handelsdag een lang weekend ingaat. Vrijdag is de richtingbepalende beurs gesloten vanwege Onafhankelijkheidsdag.

Accsys Technologies kwam met cijfers over het gebroken boekjaar dat eind maart afliep. Het houtveredelingsbedrijf wist daarin het verlies met een kwart terug te dringen op een fors hogere omzet. Het verwacht de opbrengsten in het lopende boekjaar verder op te voeren.

Maasvlakte

Vopak meldde dat een definitief besluit is genomen over uitbreiding van zijn gasterminal op de Maasvlakte, waarin het tankopslagbedrijf samenwerkt met gasnetbeheerder Gasunie. Financiële details werde evenwel niet gegeven. Medisch toeleverancier Arseus maakte bekend drie productiefaciliteiten te kopen voor een onbekend bedrag, en heeft daarnaast ruim 30 miljoen euro opgehaald met de verkoop van een aantal bedrijfsonderdelen.

De AEX-hoofdindex sloot woensdag 0,1 procent hoger op 415,85 punten, de MidKap-index ging 0,5 procent omhoog tot 645,98 punten. De toonaangevende graadmeters in Frankfurt en Londen stegen tot 0,2 procent, terwijl die in Parijs 0,4 procent daalde.

Dow Jones

De aandelenbeurzen in New York kwamen later op de dag nauwelijks van hun plaats. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent hoger op 16.976,24 punten. De bredere S&P 500 won 0,1 procent tot 1974,62 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond nagenoeg onveranderd op 4457,73 punten.

De euro was een halfuur voor opening van de Europese beurzen 1,3652 dollar waard, net zoveel als bij het slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,3 procent tot 104,16 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper en kostte daarmee 110,91 dollar per vat.