Nieuws/Financieel
941481
Financieel

'Olieprijs stijgt amper door terreur in Irak'

De opmars van de rebellen van de soennitische terreurgroep ISIS in het noordwesten van Irak heeft vooralsnog weinig gevolgen voor de olieprijs. Volgens het economisch bureau van ABN Amro steeg de zogeheten Brent-prijs afgelopen maand met slechts enkele dollars naar bijna 112 dollar per vat.

De olieproductie in het gebied dat door de rebellen wordt bezet, is enkele maanden geleden al nagenoeg tot stilstand gekomen. Maar in het zuiden van Irak, waar de grootste olievelden liggen, zijn de productie en export gewoon doorgegaan. In mei en juni werden daar zelfs de hoogste uitvoercijfers in ruim tien jaar genoteerd: zo'n 2,7 miljoen vaten per dag.

ABN Amro acht een stagnatie van de olieproductie in Irak niet waarschijnlijk. De economen van de bank gaan ervan uit dat de internationale gemeenschap, en dan met name de Verenigde Staten, niet zal toestaan dat ISIS de controle krijgt over de grote olievelden in het zuiden van het land. Bovendien kan een eventueel tekort door een lagere olieproductie in Irak worden opgevangen door extra productie in omringende landen, bijvoorbeeld Saudi-Arabië.

Voor de langere termijn rekent ABN Amro op een lichte daling van de mondiale olieprijs. Er is weliswaar sprake van een toenemende vraag, maar doordat de olieproductie in landen als de VS en Canada wordt opgeschroefd, kan voorlopig goed aan die vraag worden voldaan, aldus de bank.