Nieuws/Financieel
941535
Financieel

Spaarder zet u schrap

Ik zie een interessante ontwikkeling in de obligatiemarkten van de Verenigde Staten en Europa plaatsvinden. Zoals u weet ben ik positief op Europese obligaties. Dat heeft me geen windeieren gelegd.

Gemiddeld renderen obligaties dit jaar met een procent of 7 in de plus. Dit terwijl het risico in de obligaties waarin ik beleg lager is dan het risico op een spaarrekening. Niet zozeer voor de bedragen met een depositogarantie erop, maar juist bij spaarvermogens daarboven.

Hoe dan ook, de rente is inmiddels historisch laag op Nederlandse staatsleningen. Logisch ook als je het mij vraagt. De economische groei is aan het wegvallen en de inflatie kan de komende kwartalen omslaan in deflatie. Dit in tegenstelling tot wat er bij onze Amerikaanse 'buren' gaande is. Daar trekt de inflatie juist aan en is de groei redelijk stabiel, even de tijdelijke negatieve effecten van het eerste kwartaal daargelaten.

De kortlopende rente in Europa en de VS wordt bepaald door de centrale banken. Deze banken geven een zogenaamd vooruitzicht af voor deze korte rente. Ook hier zie ik verschillende vooruitzichten. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangegeven de rente nog 2 tot 3 jaar op 0% of lager te houden. Dat is niet zo rooskleurig voor onze spaarders.

Terwijl de Federal Reserve in de VS juist aangeeft dat de korte rente in de loop van 2015 omhoog gezet gaat worden. Eind 2015 is in de markt geprijsd dat de korte rente daar op 2% zal staan.

Dit heeft weer alles te maken met het totaal verschillende beleid dat de Amerikanen en de Europeanen hebben gevoerd de afgelopen jaren. In Europa is hierdoor veel meer schuld ontstaan sinds 2008 terwijl dit in de VS teruggelopen is. Bij ons zou een rentestijging de komende 2 tot 3 jaar daarom bijzonder onwelkom zijn. Al de uitstaande schulden worden immers duurder om te herfinancieren. Een soort Griekenland in het groot worden we dan.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de afwaarderingen op onroerend goed van bedrijven, die nog moeten plaatsvinden zodra banken hier beter zijn geherkapitaliseerd. Tegenwoordig ontvangen huurders 20 maanden huurvrije periodes op contracten van 5 jaar. Dat betekent indirect dat vastgoed 33% te hoog gewaardeerd is op de bankbalansen.

Dan begrijpt u ook wel waarom er per 1 januari 2016 een Europese spaarwet van kracht wordt. De spaarder gaat betalen als het mis gaat. Maar ja, wanneer gaat het mis?

Richard Abma is  partner bij OHV Vermogensbeheer BV in Amsterdam en past daar zijn vaardigheden en kennis toe als vermogensbeheerder voor klanten.