Nieuws/Financieel
941777392
Financieel

VS willen grootste chipmaker China mogelijk op zwarte lijst

De Verenigde Staten zetten de grootste chipfabrikant van China, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), mogelijk op een zwarte lijst. Het ministerie van Defensie werkt met andere overheidsinstellingen om te bepalen of de halfgeleiderproducent op de zogeheten 'entity list' moet komen, meldde een woordvoerder aan persbureau Reuters. Daardoor zou het voor Amerikaanse bedrijven een stuk moeilijker worden om technologie te leveren aan SMIC.

Bedrijven uit de VS moeten eerst een vergunning aanvragen om hun waar te verkopen aan bedrijven op de bewuste zwarte lijst. Doordat die vergunningen moeilijk te krijgen zijn, geldt de entity list als een vorm van exportbeperking. De VS zette eerder de Chinese fabrikant van telecomapparatuur Huawei op de sanctielijst, omdat het bedrijf een bedreiging zou zijn voor de nationale veiligheid.

Bronnen meldden aan Reuters dat eventuele acties tegen SMIC zijn ingegeven door Amerikaanse zorgen over banden die het bedrijf met het Chinese leger zou onderhouden. SMIC zelf verklaarde geen banden met het leger te hebben en dat zijn producten niet voor militair gebruik zijn.

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML is voor SMIC de belangrijkste leverancier. Volgens de recentste gegevens van Bloomberg gaat 11 procent van alle kapitaalinvesteringen van het Chinese bedrijf naar apparatuur van ASML. Andersom is SMIC slechts goed voor 0,12 procent van alle omzet van ASML.