Nieuws/Financieel
942877
Financieel

Datacenters stuwen Intel

Intel heeft afgelopen kwartaal meer omzet en winst behaald dan een jaar eerder. De Amerikaanse chipfabrikant profiteerde met name van een aanhoudend sterke vraag naar technologie voor datacenters.

De totale opbrengsten kwamen uit op 16,2 miljard dollar (13,9 miljard euro). Dat is 2 procent meer dan een jaar eerder. De winst ging met meer dan een derde omhoog naar 4,5 miljard dollar. De resultaten zijn een stuk sterker dan analisten in doorsnee hadden geraamd.

Intel is de wereldwijd toonaangevende producent van rekenchips voor computers en laptops. Maar op het gebied van smartphones en tablets, een belangrijke groeimarkt voor de chipindustrie, is het bedrijf een veel kleinere speler. De laatste tijd mikt Intel evenwel vooral op datacenters, mede gezien de sterke groei in de clouddienstverlening.

Dergelijke technologie was goed voor 4,9 miljard dollar aan omzet, 7 procent meer dan een jaar eerder. Ook de verkoop van geheugenchips en chips om apparaten met het internet te verbinden (IoT) zat stevig in de lift. ,,We liggen op koers voor een recordjaar'', aldus topman Brian Krzanich.

De beter dan verwachte resultaten zijn voor Intel, een belangrijke klant en ook aandeelhouder van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML, aanleiding om de prognoses voor heel 2017 op te schroeven. Het bedrijf gaat ervan uit dat zowel de omzet als de winst wat hoger uitvalt dan tot dusver werd geschat.