Nieuws/Financieel
943325
Financieel

Grote chemiefusie ketst af

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse chemiebedrijf Huntsman fuseert niet met zijn Zwitserse branchegenoot Clariant. De twee ondervonden zo veel tegenstand van een activistische aandeelhouder dat ze de deal niet doorzetten.

Huntsman en Clariant kondigden in mei aan samen te gaan als HuntsmanClariant. Er waren plannen voor een wereldwijd hoofdkantoor in het Zwitserse Pratteln, terwijl de operationele activiteiten van het bedrijf geleid zouden worden vanuit het The Woodlands in Texas. De jaarlijkse omzet van het fusiebedrijf zou meer dan 13 miljard dollar bedragen, met meer dan 30.000 werknemers.

Clariant kreeg echter te maken met een activistische aandeelhouder, White Tale. Die bleef de afgelopen tijd kritiek uiten op de fusie en kocht ook aandelen op. Ook kreeg hij andere aandeelhouders mee. Clariant vreesde daardoor niet het noodzakelijke twee derde deel van de aandeelhouders achter zich te krijgen in de plannen.

,,Onder deze omstandigheden en in het licht van het hoge niveau van ontwrichting en onzekerheid dat is gecreëerd voor beide bedrijven, hebben we gezamenlijk besloten de fusieovereenkomst te beëindigen'', aldus Huntsman en Clariant in een verklaring.