Nieuws/Financieel
945257240
Financieel

Nederland moet 19,5 miljoen teruggeven aan Suriname

HAARLEM - Nederland moet een geldbedrag van 19,5 miljoen euro teruggeven aan Suriname. Dat heeft de rechtbank in Haarlem dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) had beslag laten leggen op het bedrag wegens vermoedens dat drie Surinaamse banken en vijf wisselkantoren zich schuldig maken aan witwaspraktijken. Daartegen was bezwaar gemaakt.

De beslaglegging gebeurde op 17 april vorig jaar op Schiphol, maar had niet mogen plaatsvinden, vindt de rechtbank. Het geld, waaronder enkele valse biljetten van 500 euro, was weliswaar eigendom van de particuliere banken. Maar omdat door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) werd vervoerd is volgens de rechtbank het internationaal recht van toepassing op de zending. Ook de twee valse coupures van 500 euro moeten worden teruggegeven.

De centrale bank is een officieel staatsorgaan van het land en geniet immuniteit. Daarom is de actie van Nederland in strijd met het internationaal publiekrecht, aldus de rechtbank. Die gaat daarom ook niet verder in op de inhoudelijke kant van de zaak.

Witwaslucht

Nederlandse justitie meent dat er een witwaslucht aan de miljoenen kleeft, omdat niet duidelijk is wie het geld bij de banken en wisselkantoren heeft gestort. Suriname spreekt van geld dat toeristen hebben omgewisseld. Dat lijkt de Nederlandse justitie sterk vanwege het grote aantal grote coupures. Bij een zending van een bank zaten bijvoorbeeld duizend biljetten van 500 euro.

Het geld werd uiteindelijk in beslag genomen op Schiphol toen het vanuit Suriname onderweg was naar Hongkong. Daar moest het cashgeld worden omgewisseld in girale euro’s. De Centrale Bank van Suriname wisselde het geld aanvankelijk in bij De Nederlandsche Bank (DNB). Toen bleek dat DNB verdachte zendingen moest melden bij justitie, stapten de Surinamers over naar de Chinezen.