Nieuws/Financieel
945491
Financieel

Bittere pil voor farmaceut Merck

De Amerikaanse farmaceut Merck heeft het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een omzet van 10,3 miljard dollar. Dat betekende een daling van circa 2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Onder de streep resteerde daarbij een klein verlies, vooral door de 2,4 miljard dollar die Merck stak in het optuigen van een joint venture op het gebied van oncologie met branchegenoot AstraZeneca.

Cyberaanval

Merck was één van de slachtoffers van een wereldwijde cyberaanval. Daardoor zag het bedrijf zich genoodzaakt de productie van een aantal medicijnen tijdelijk stop te zetten. Dat zorgde in de meetperiode voor lagere inkomsten. De omzetvergelijking met een jaar eerder ging tevens mank door een grote levering van medicijnen aan Japan in 2016 en negatieve wisselkoerseffecten.

Tevens bracht een samenwerking met Sanofi vorig jaar nog geld op. Die joint venture werd op 31 december vorig jaar beëindigd.

Verlies

Onder de streep resteerde een verlies van 56 miljoen dollar, waar een jaar eerder 2,1 miljard euro overbleef. De aangepaste winst steeg een fractie tot 3,1 miljard dollar. Voor het hele jaar is Merck iets positiever gestemd over de verwachtingen.