Nieuws/Financieel

’Hunkering naar suiker treft werkvloer’

Suikergebruik neemt jaar op jaar toe, met steeds grotere gezondheidsproblemen werknemers.

Suikergebruik neemt jaar op jaar toe, met steeds grotere gezondheidsproblemen werknemers.

FOTO ANP

Amsterdam - Toenemend suikergebruik bereikt een alarmerend niveau. Zodanig dat steeds meer werknemers uitvallen. Voor die economische consequenties waarschuwt vermogensbeheerder Robeco.

Suikergebruik neemt jaar op jaar toe, met steeds grotere gezondheidsproblemen werknemers.

Suikergebruik neemt jaar op jaar toe, met steeds grotere gezondheidsproblemen werknemers.

FOTO ANP

De voedingsindustrie anticipeert al op toekomstige schadeclaims vanuit rechtszaken, zoals de tabaksindustrie die moest voeren tegen rokers. Ze bouwt suikergebruik in sommige producten af en neemt makers van gezondere artikelen over. „Voedselproducenten zien dat ze als de tabaksverkopers van de 21e eeuw aansprakelijk zullen worden gesteld “, zegt econoom Henk Grootveld, hoofd trendbeleggen bij Robeco dat €138 miljard beheert. Tegelijkertijd gaat het zoetpercentage in veel voedsel nog omhoog.

Europa loopt in extreem suikergebruik achter op de VS, zegt Grootveld. Onder Amerikanen van boven de twintig jaar heeft daar 11% suikerziekte, zo’n 24 miljoen. Nog eens 78 miljoen mensen heeft wat pre-diabetes is gemunt: veel te veel suikergebruik, maar het volstaat niet voor het medisch label ‘suikerpatiënt’.

Voedingsexperts van de Universiteit van Maastricht benadrukken dat het zoetsel zelf niet schadelijk is; het overmatige gebruik is de grote boosdoener.

„Dat het aantal uitvallende werknemers met chronische ziekten, en dat is een deel van de suikerpatiënten, blijft stijgen is onweerlegbaar”, zegt Grootveld. „De economische impact nu en zeker op termijn is enorm: miljoenen in de Amerikaanse beroepsbevolking kampen straks met chronische nierproblemen”, zegt Grootveld. Werkgevers en vakbonden benadrukken de individuele verantwoordelijkheid van personeel.

„Ik ben geen politicus. Die zouden aan overheidsingrepen kunnen denken. De voedingssector is echter een kei in de politiek buiten de voeding te houden. Er is echter geen reden te bedenken dat suikerziekte niet ook in Nederland stevige gevolgen heeft voor onze productiviteit. Ik zie grote problemen die groter worden”, verwijst de econoom naar de 11% van het bbp dat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie aan zorgkosten opgaat.