Nieuws/Financieel
950577593
Financieel

Handelszorgen en Shell trekken AEX omlaag

Mark Pinckers, Head of Trading bij Flow Traders, luidde de gong om de jaarlijkse Flow Traders Investment Competition te openen.

Mark Pinckers, Head of Trading bij Flow Traders, luidde de gong om de jaarlijkse Flow Traders Investment Competition te openen.

Amsterdam - De AEX sloot vandaag met een stevig verlies. Een tegenvaller bij Shell drukte op de beursgraadmeter, terwijl beleggers zich ook zorgen maakten over het handelsconflict tussen China en de VS.

Mark Pinckers, Head of Trading bij Flow Traders, luidde de gong om de jaarlijkse Flow Traders Investment Competition te openen.

Mark Pinckers, Head of Trading bij Flow Traders, luidde de gong om de jaarlijkse Flow Traders Investment Competition te openen.

De AEX eindigde 0,9% lager op 576,6 punten. De AMX zakte 0,9% naar 858,6 punten.

De Duitse DAX en de Franse CAC 40 verloren 0,3% respectievelijk 0,6%. De Britse FTSE 100 eindigde met 1,1% verlies.

De Dow Jones-index en de Nasdaq-index stonden bij sluiting van de Europese beurzen 0,8% en 0,5% lager, ondanks winsten van de zwaargewichten Apple en Facebook na hun cijferpublicaties.

Het beurssentiment kreeg vanochtend een knauw na het bericht van persbureau Bloomberg dat China twijfels heeft dat een lange termijn handelsdeal met de VS kan worden gesloten. „Dit is onderdeel van de onderhandelingstactiek. President Trump zet niet alleen China onder druk, het gebeurt ook andersom. Uiteindelijk denk ik dat beide partijen minimaal een escalatie in het conflict zullen voorkomen”, meldt vermogensbeheerder Jan-Willem Nijkamp van Fintessa.

Donald Trump kwam in de middag ook al weer met positiever nieuws. In een tweet meldde hij dat China en de VS overleggen waar de eerste fase van de handelsovereenkomst getekend kan worden.

Dat beleggers positief reageerden op de toelichting van voorzitter Jerome Powell op het besluit van gisteravond om de rente te verlagen, verbaast Nijkamp niet. „Powell liet weten eerst de effecten van de eerste drie renteverlagingen af af te willen wachten, alvorens met een nieuwe rentestap te komen. Hij wees onder meer op de sterke arbeidsmarkt. Te zamen met meevallende groeicijfers die eerder op de dag naar buiten kwamen, laat dit zien dat het helemaal niet zo slecht gaat met de economie.”

Shell stelt teleur

Bij de Nederlandse hoofdfondsen eindigde staalgigant ArcelorMittal met een min van 3,4% onderaan, door de verzwakte Chinese industrie en zorgen over het handelsconflict tussen de VS en China.

Royal Dutch Shell verloor afgerond eveneens 3,4%, hoewel de gerapporteerde winst meeviel. Analisten vielen over de voorzichtige prognose. Het aandeleninkoopprogramma van $25 miljard loopt mogelijk vertraging op.

ING leverde 0,1% in. De bank wist zijn rente-inkomsten afgelopen kwartaal licht op te voeren. Degroof Petercam noemt de resultaten boven verwachting.

Voedingsmiddelengigant Unilever eindigde met een plus van 0,8% bovenin.

Bij de middelgrote fondsen stond metalenleverancier AMG met een min van 4,8% onderaan na de publicatie van zijn kwartaalresultaten. Volgens ING waren deze beter dan verwacht, maar de prognose viel tegen.

De toeleverancier aan de chipsector ASMI zakte 1,7%, na in de ochtend nog 8% hoger te hebben gestaan. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen schrijft dit toe aan winstnemingen. „Tijdens de conference call heb ik niets zorgwekkends gehoord. De koers is dit jaar ontzettend hard gestegen. Hoewel de cijfers wel goed waren, kan ik me voorstellen dat beleggers wat winst nemen. Hele grote koersuitslagen zijn overigens niet ongebruikelijk voor ASMI.”

Financieel dienstverlener Intertrust verloor 1,3%, in reactie op de verlaging van de omzetprognose.

Air France KLM daalde 1%. De luchtvaartmaatschappij meldde over het afgelopen kwartaal minder inkomsten op lagere vraag naar cargovracht en een afname van lastminutereizen in het zomerseizoen naast gestegen kosten.

Smallcap ForFarmers zakte 3,9%. De diervoederleverancier wees op mogelijke krimp van de veestapel en de gevolgen voor de sector. KBC vreest door de stikstofcrisis beperkingen voor ForFarmers en zette het aandeel op ’houden’.

Automatiseerder Ordina won 6,3%, na de publicatie van meevallende kwartaalcijfers.

Van Lanschot Kempen (+1,5%) stootte door de grens van €100 miljard aan vermogen onder beheer van klanten. De private bank ziet wel druk op zijn resultaten.

Vanavond om 20 uur het gratis webinar over investeringen in startups. Hoe pak je dat als belegger aan? Meld je hier aan.