Nieuws/Financieel
953659
Financieel

'Fusie Akzo-Axalta niet zonder risico'

Dulux, een van de verfmerken van AkzoNobel.

Dulux, een van de verfmerken van AkzoNobel.

AMSTERDAM (AFN) - Een eventuele fusie tussen verfbedrijf AkzoNobel en zijn Amerikaanse branchegenoot Axalta is niet zonder risico's. Dat concluderen analisten van KBC Securities in een rapport over de onderneming. Ze wijzen ook op de link tussen Akzo-topman Thierry Vanlancker en Axalta.

Dulux, een van de verfmerken van AkzoNobel.

Dulux, een van de verfmerken van AkzoNobel.

Eerder bevestigde Akzo dat het ,,constructieve gesprekken" voert met de Amerikanen voor een fusie op basis van gelijken. Daarbij werd ook gemeld dat de verkoop van de chemietak van Akzo op schema ligt. Dit onderdeel moet in april 2018 zijn verkocht. De bank wijst qua risico's vooral op de schaalgrootte van de fusie. Ook refereert KBC aan de eerdere belofte van Akzo voor 2020 om de prestaties aanzienlijk te verbeteren.

Volgens KBC heeft Axalta weinig geheimen voor Vanlancker. De bank wijst op het verleden van de Belg bij chemiereus DuPont. Daar was Vanlancker verantwoordelijk voor de afsplitsing van de divisie Performance Coating, wat nu door het leven gaat als Axalta.

De link tussen Vanlancker en Axalta was al eerder voer voor geruchten tussen Akzo en de Amerikanen. Verder benadrukt KBC dat de verftak van Akzo de nummer twee is in de verf- en coatingmarkt wereldwijd en Axalta de nummer vijf. Samen zijn de bedrijven goed voor een omzet van circa 15 miljard dollar.

KBC handhaafde zijn hold-advies op AkzoNobel met een koersdoel van 80 euro. Het aandeel noteerde omstreeks 09.15 uur 1,4 procent lager op 76,44 euro.