Nieuws/Financieel
954356
Financieel

Miljardenschikking BNP Paribas

De bank BNP Paribas heeft een akkoord bereikt met de Amerikaanse autoriteiten over een schikking voor een bedrag van $8,9 miljard. De Franse bank zal schuld bekennen wegens het schenden van sancties tegen landen als Iran en Cuba.

Het akkoord werd gisteravond gemeld door Amerikaanse en Franse media. BNP Paribas probeert al langere tijd een schikking te treffen. De boete die de Amerikaanse justitie BNP Paribas wilde opleggen zou kunnen oplopen tot $10 miljard.

Om de schikking te financieren, gaat BNP Paribas obligaties uitgeven en zal het dividend van de bank worden verminderd. Hoe groot de obligatielening zal zijn, is nog niet bekend; ook de hoogte van de dividendverlaging is nog niet gemeld.

Leed nog niet geleden

Overigens is met de betaling van de schikking het leed voor BNP nog niet geleden. De bank mag als extra sanctie krijgt ook een aantal handelsbeperkingen opgelegd. De belangrijkste daarvan is dat de Amerikaanse vestiging een jaar lang geen transacties doen in dollars. Dat zal de handelstak van de bank zwaar treffen, zo is de verwachting. De schikking is verreweg de grootste die is bereikt tussen de Amerikaanse autoriteiten en een financiële instelling.