Nieuws/Financieel
954836870
Financieel

Alfen groeit dankzij vraag naar laadpalen

ALMERE (ANP) - Energiespecialist Alfen boekte de afgelopen periode meer omzet doordat de vraag naar laadpalen voor elektrische auto’s fors is gestegen. Voor het maken van de laadpalen kon het bedrijf, ondanks de wereldwijde problemen in de toeleveringsketen, genoeg elektronische onderdelen krijgen.

„We kiezen er bijvoorbeeld vaker voor om onderdelen per vliegtuig te vervoeren in plaats van per schip, zodat we zeker weten dat ze aankomen”, zegt topman Marco Roeleveld. Alfen verwacht dat de problemen in de toeleveringsketen zeker tot begin volgend jaar zullen aanhouden.

Het onderdeel van Alfen dat laadpalen produceert voor Nederland en een aantal andere Europese landen boekte in het derde kwartaal ruim €25 miljoen omzet. Dat was een ruime verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Alfen profiteert van het almaar toenemende gebruik van elektrische auto’s.

Traag

De vraag naar energieopslagsystemen, die bijvoorbeeld bij windmolens en zonneparken kunnen worden neergezet om op gezette momenten energie op te slaan om de druk van het elektriciteitsnet te halen, daalde fors. Dat komt volgens Alfen door de nasleep van de coronacrisis en doordat besluitvorming op dit terrein traag is, waardoor het langer duurt voordat het bedrijf orders kan binnenslepen. „De vraag is toegenomen maar omzet realiseren is lastig”, aldus Roeleveld. Het aantal projecten dat Alfen op dit gebied in de pijplijn heeft zitten is in een jaar tijd verdrievoudigd.

De belangrijke tak van Alfen die slimme elektriciteitsoplossingen levert, zoals het aanleggen van grote energieprojecten in de tuinbouw of het bouwen van een zonneveld voor een bedrijf, groeide met 1%. Projecten bij industriële klanten liepen vertraging op. Dat komt onder meer door planningsproblemen bij netbeheerders waardoor het langer duurt om een aansluiting te krijgen op het elektriciteitsnet. Netbeheerders zullen de komende jaren miljarden moeten investeren om de capaciteit te vergroten. De energiespecialist merkt verder dat glastuinbouwers vaker investeringen in hun kassen uitstellen vanwege de hoge energieprijzen.

De omzet van Alfen groeide in het derde kwartaal naar €60,6 miljoen. Dat is een stijging van 21% ten opzichte van de vergelijkbare periode vorig jaar. De winst voor aftrek van onder meer belastingen steeg met 28% naar €9,7 miljoen.