Nieuws/Financieel
955044677
Financieel

Turkije pakt speculanten aan met miljoenenboetes

Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan.

Amsterdam - Turkije heeft miljoenenboetes uitgedeel in zijn strijd tegen banken en beleggingsfondsen die speculeren op een daling van de lira en aandelen.

Recep Tayyip Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan.

Tien fondsen die het zogeheten short sellen inzetten, waarmee op een aanzienlijke prijsdaling wordt gespeculeerd, kregen boetes tot $1 miljoen opgelegd.

De Turkse toezichthouder spreekt bij die opgelegde boetes over geconstateerde ’onregelmatigheden’ bij onder meer Amerikaanse zakenbanken Merrill Lynch, JP Morgan, Goldman Sachs en Europese partijen als Credit Suisse en Barclays.

Verbod

Afgelopen juli stelde de Turkse beurs op aandringen van de autoriteiten in Ankara een tijdelijk verbod in voor het short sellen specifiek voor buitenlandse fondsen. Volgens president Recep Tayyip Erdoğan hebben vooral zij het voorzien op de Turkse financiële markten en lijdt zijn bevolking onder deze prijsdruk.

De beboete banken zouden de toezichthouder en beurs niet op de hoogte hebben gebracht van hun short sell-acties.

De boetes volgen op enorme koersdalingen voor de Turkse lira tegen de dollar en euro, maar ook voor Turkse aandelen. Op 24 maart daalde de Borsa Istanbul voor de tweede dag op rij, met 10%.

De Turkse munt stortte recent in.

De Turkse munt stortte recent in.

Ontslag

De lira stortte 15% in nadat president Erdoğan voorzitter Naci Agbal van de formeel onafhankelijke centrale bank op 22 maart onverwacht had ontslagen. Deze week werd een medebestuurder van Agbal ontslagen.

Agbal liet de rente met 2 procentpunten oplopen tot 19% in een poging de forse inflatie juist te beperken.

Erdoğan is daarvan een fel tegenstander. Hij waarschuwt doorlopend voor hoge rentetarieven, de president noemt ze de „moeder en vader van alle kwaad”, omdat ze inflatie juist zouden aanwakkeren.

Koersen van staatsobligaties daalden in reactie in het hoogste tempo ooit. De rentevergoedingen die de centrale bank aan beleggers moesten bieden om het schuldpapier af te nemen schoten omhoog.

Goud verkopen

Bankanalisten vrezen een aanhoudende kapitaalvlucht. President Erdogan roept deze week Turken op om hun goud en buitenlandse valuta in te ruilen voor de Turkse lira, om daarmee de dalende munt te stutten.

De nieuwe centrale bank, Sahap Kavcioglu, zou vanaf april een serie renteverlagingen willen doorvoeren.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo