Financieel/Geld
955991799
Geld

’Maar schulden bouwen zich verder op’

Banken gaven tienduizenden klanten betaalpauze

Amsterdam (ANP/DFT) - Vanwege de coronacrisis zijn veel mensen naar hun bank gestapt voor een overbruggingsregeling omdat ze niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken hebben bijna 26.000 mensen een betaalpauze voor hun hypotheek gekregen.

Nog eens 12.000 hoefden tijdelijk niet af te lossen op een consumptief krediet, meldde de NVB donderdag. Die betaalpauzes hebben doorgaans een duur van een tot drie maanden, maar sommige mensen hebben al een verlenging gekregen.

Bedrijven klopten in nog grotere getale aan. Volgens de NVB kregen 129.000 bedrijven een betaalpauze met een totale waarde van €3,1 miljard.

Toch zien banken problemen ontstaan in sectoren die last hebben van beperkende maatregelen. „De massieve overheidssteun houdt veel bedrijven in de getroffen sectoren overeind”, zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). „Ondertussen bouwen de schulden zich verder op. Het is daarom voor velen een zeer spannende tijd.”

Volgens de NVB is sinds het begin van de crisis voor 39,9 miljard euro aan leningen verstrekt vanwege de coronacrisis.