Nieuws/Financieel

'Staatsschuld is ultieme bubbel'

Staatsschuld zal uiteindelijk de 'ultieme bubbel' blijken te zijn. Daarvoor waarschuwt de Amerikaanse hedgefondsmanager Wilbur Ross. Hij voorziet grote verliezen in langjarig staatspapier al de Amerikaanse rente oploopt tot het gemiddelde niveau van de afgelopen tien jaar.

"De afgelopen tien jaar stond de rente op tienjarige staatsleningen van de VS gemiddeld op 4%", benadrukte Ross in een interview met zakenzender CNBC.

Momenteel koersen die obligaties zo rond de 2,6%. "Als de rente terugkeert naar het gemiddelde niveau zorgt dat voor grote verliezen in de langjarige markt voor Amerikaanse staatsobligaties", waarschuwt Ross.

Faillissement

De miljardair staat bekend om zijn investeringen in ondernemingen die in de problemen zijn geraakt. Hij stak met zijn hedgefonds onder meer geld in de Bank of Ireland, die mede dankzij die investering een faillissement ontliep. Naar verluidt heeft Ross daar bijna €480 miljoen winst op gemaakt. De hedgefondsbaas denkt dat de 'ultieme bubbel' de komende jaren zal barsten.

VS-econoom Philip Marey van Rabobank vindt het echter te ver gaan om te spreken van een bubbel. Hij stelt dat het verdere verloop van de tienjaarsrente eerder afhangt van het afbouwbeleid van de Amerikaanse Federal Reserve dan van de staatsschuld in de VS. "Het begrotingstekort in de VS is juist op een aanzienlijk beter pad terechtgekomen. En de Fed zal behoedzaam de geldkraan dichtdraaien. Als blijkt dat de economie het nog niet aankan, zullen ze even pauzeren."

Veilige haven

Daarom denkt Marey niet dat er een bubbel ontstaat die plotseling knapt. "Bij problemen met het begrotingstekort zou dat eerder kunnen, omdat de markt dan heel plotseling het vertrouwen in Amerikaanse staatsleningen als 'veilige haven' zou kunnen verliezen, waarna de rente snel op zou lopen."

Rob Carnell, chef internationale economie van ING in Londen, beaamt dat de rentes op tienjarig Amerikaans papier momenteel te laag zijn "in het licht van hoe de macro-economische indicatoren er nu bij staan".

Geleidelijk

Maar volgens Carnell ligt de markt er momenteel bij alsof geen enkel macrocijfer ook maar enige invloed zal hebben op de tapering van de Fed of wanneer de centrale bank de rente gaat optrekken.

"Maar ondertussen is de Fed helemaal niet meer zo ver verwijderd van zijn beleidsdoelen", zegt Carnell. "Wanneer de markt in de gaten krijgt dat de Fed een meer 'dovish' verhaal heeft verteld dat de fundamentele economische indicatoren, kunnen de rentes geleidelijk gaan oplopen. Maar ook dan denk ik niet dat de rentes tot 4% komt."