Nieuws/Financieel
956195026
Financieel

Winstgroei Shell boven verwachting, dividend verhoogd

Amsterdam - Energiereus Shell heeft over zijn derde kwartaal met bruto $1 miljard winst de verwachtingen in de markt afgetroefd. Het concern biedt daarnaast een dividendverhoging van 4% voor aandeelhouders, en zet die uitkering komende tijd voort.

Die meevaller voor aandeelhouders meldt Royal Dutch Shell donderdag over zijn derdekwartaalresultaten. Deze zomer werd het dividend juist beperkt. In reactie opende het aandeel in Amsterdam bijna 5% hoger.

Het concern bouwt zijn schuld af met $4,4 miljard tot $73,5 miljard, zo meldde topman Ben van Beurden, die de schuld komende tijd tot $65 miljard zegt te kunnen terugbrengen.

Komt Shell onder dat schuldniveau, dan gebruikt Shell 20 tot 30% van de operationele kasstroom voor een hogere uitkering aan aandeelhouders. Daarnaast koopt het eigen aandelen in om de progressie in de dividenduitkering mogelijk te maken.

„Wij zullen de financiële weerbaarheid van onze portefeuille nader versterken nu we de overgang doorzetten naar een energiebedrijf met netto nul emissie”, aldus de topman, die ook sprak van ’een nieuw tijdperk’.

De totale derdekwartaalomzet van het AEX-fonds was met $44,7 miljard beter dan de $32,5 miljard in het tweede kwartaal. Op jaarbasis vergeleken is de concernomzet gehalveerd, vergeleken met destijds $89,5 miljard omzet.

Vooraf rekenden analisten, gepeild door Vara Research, op fors lagere driemaandscijfers bij Nederlands-Britse multinational. In het tweede kwartaal meldde topman Van Beurden een recordverlies van $18,1 miljard.

Winstverrassing

Shell rapporteerde donderdag een aangepaste kwartaalwinst van $489 miljoen. Een kleine verrassing: analisten gingen vooraf uit van een winst van $146 miljoen, op basis van de geschatte recente kosten exclusief de bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders. Vorig jaar was die winst $5,9 miljard.

Shell zelf kijkt naar de aangepaste winst, op basis van de zogeheten actuele geschatte voorraadkosten exclusief bijzondere posten: die bedroeg $995 miljoen, tegen $638 miljoen in het tweede kwartaal, waar analisten gepolst door Refinitiv uitkwamen op $594 miljoen. Het resultaat stak wel af bij de $4,79 miljard winst een jaar eerder.

Royal Dutch Shell-ceo Ben van Beurden.

Royal Dutch Shell-ceo Ben van Beurden.

Het in Amsterdam en Londen genoteerde concern voelt dit jaar de pijn van de lage olieprijzen ook in het derde kwartaal, als gevolg van de coronacrisis en concurrentie onder grote producenten.

Bij de start van het jaar kostte Brent nog $65 per vat, in het derde kwartaal schommelde het tarief tussen $40 en 43, maar liep op tegenover het dieptepunt van maart. Lagere olieprijzen drukken ook de marge op vloeibaar gemaakt gas (LNG) en de kasstroom.

Shell meldde donderdag tegenvallers vanwege lagere LNG-prijzen, ook de handelsactiviteiten waren minder. Maar Van Beurden benadrukte zijn rol als ’marktleider’ hier te willen verstevigen.

,,Maar de resultaten uit de gaswinning vertonen een aanzienlijke verbetering”, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. De markt rekende hier op $218 miljoen, het werd $768 miljoen (2019: $2,7 miljard).

In olieproductie werd $1 miljard winst verwacht, dat pakte met $1,68 miljard beter uit. In het onderdeel ’chemicals’ presteerde Shell ook beter, met $227 miljoen omzet.

Topman Van Beurden waarschuwde vanwege de coronapandemie bij cijfers voor ’aanzienlijke onzekerheid’.

Tegelijkertijd stelde hij in een reactie dankzij een serie ingrepen een ’sterke cashstroom’ te bouwen, om Shell te kunnen laten groeien en tegelijkertijd de aandeelhouders extra te kunnen blijven belonen. Dat doet Shell door acht van de veertien raffinaderijen en enkele chemische fabrieken te sluiten. Het Rotterdamse Pernis, de grootste in Europa, blijft open, verzekerde Van Beurden.

Banenverlies

Het keert over het derde kwartaal voor $1,2 miljard aan dividend uit, $0,1665 per aandeel, een stijging met 4%. De analisten becijferden vooraf een dividend van $0,16 per aandeel, tegenover $0,47 in dezelfde maanden van 2019.

,,Dit nieuwe dividendbeleid is uitstekend en heel duidelijk voor aandeelhouders. Maar een verhoging van $0,16 naar $0,1665 - waarom zou je zoiets doen”, zo verwondert Van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer zich. ,,Dit soort schoonheidsoperaties stelt niet zoveel voor.”

Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog verlaagde de bestuurstop dit jaar deze winstuitkering, in het tweede kwartaal keerde Shell aandeelhouders $0,16 per aandeel uit.

Royal Dutch Shell, volgens broker BinckBank in Nederland naar belegd vermogen nog steeds het meest populaire aandeel, bleef voor beleggers belangrijk vanwege het stabiele dividend.

Volgens een vergelijking van de NOS heeft pensioenuitvoerder APG in het eerste halfjaar van 2020 ruim 40% van zijn aandelenbelang in Shell verkocht.

Het aandeel Shell noteert dit jaar ruim 60% lager. Voor het eerst sinds 1990 kwam het aandeel Shell deze week onder de €10.

Op 30 september meldde Shell tot 2022 rond 7500 tot 9000 banen op een totaal van wereldwijd 83000 te zullen schrappen. In Nederland werken 9000 mensen voor Shell.

Het deed voor $18,1 miljard aan afschrijvingen op bezittingen, het merendeel bij de tak voor vloeibaar gas (LNG). Het kampt met problemen bij zijn gasplatform Prelude.

Over de exacte invulling van die ontslagronde deed Shell donderdag geen mededeling, anders dat dit omgerekend $2 miljard aan kosten zal vergen.

Shell meldde op 11 februari volgend jaar, tijdens zijn capital markets day, nadere plannen voor verdere kostenbesparingen, verduurzaming en ’een kleiner, simpeler, en meer gefocust bedrijf’.

Die vereenvoudiging moet per jaar tot $2,5 miljard aan besparing opleveren. Volgens energieconsultant Rystad Energy zal Shell komende jaren voor $30 miljard olie- en gasvelden verkopen.