Nieuws/Financieel
957738
Financieel

Wall Street hoger na Fed-besluit

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn woensdag na de bekendmaking van het rentebesluit van de Federal Reserve met mooie winsten gesloten. De Fed bouwt het steunbeleid voor de economie verder af en houdt de rente onveranderd. Daarmee werd aan de verwachtingen van de markt voldaan.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 16.906,62 punten. De S&P 500 klom 0,8 procent naar 1956,99 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond 0,6 procent in de plus op 4362,84 punten.

De omvang van het opkoopprogramma van obligaties werd, zoals verwacht, met 10 miljard dollar verlaagd tot 35 miljard dollar. Daarmee ligt de Fed op koers om het programma nog dit jaar helemaal af te bouwen. De Fed herhaalde dat de rente waarschijnlijk nog geruime tijd na afloop van het steunbeleid op een laag niveau zal blijven. Waarschijnlijk zal de eerste renteverhoging volgend jaar plaatsvinden.

Groeiverwachting

De centrale bank zei verder dat de Amerikaanse economie verder aantrekt, maar verlaagde wel zijn groeiverwachting voor de grootste economie van de wereld voor dit jaar. De groei zal uitkomen tussen de 2,1 en 2,3 procent, terwijl eerder werd gerekend op ongeveer 2,9 procent.

FedEx steeg 6,2 procent. De Amerikaanse concurrent van het Nederlandse koeriersbedrijf TNT Express boekte in het laatste kwartaal van zijn gebroken boekjaar meer winst en omzet dan verwacht en is optimistisch over het lopende boekjaar. Branchegenoot UPS kreeg er 1,3 procent bij.

Allergan

Botox-producent Allergan ging 1,1 procent omhoog. Het Canadese Valeant heeft een vijandig overnamebod gelanceerd op Allergan, nadat eerdere overnamepogingen werden verworpen. De totale waarde van het bod bedraagt circa 54 miljard dollar in aandelen en contanten.

Adobe Systems stond ook in de belangstelling. De softwarefabrikant heeft vorig kwartaal zijn omzet voor het eerst in anderhalf jaar zien stijgen. De maker van onder meer Acrobat en Photoshop dankt die groei vooral aan de succesvolle verkoop van abonnementen voor software die via internet beschikbaar wordt gemaakt. Adobe won 8,3 procent.

ConAgra

Levensmiddelenproducent ConAgra verloor 7,2 procent, na een winstwaarschuwing. De grootste Amerikaanse drogisterijketen Walgreens wist te profiteren van een adviesverhoging en tekende een winst op van 4,2 procent.

De euro was 1,3590 dollar waard, tegen 1,3567 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 106,15 dollar per vat. Brent klom 0,7 procent tot 114,24 dollar.