Nieuws/Financieel
957757
Financieel

Fed-besluit eerste grote test voor Yellen

De woorden van Fed-voorzitter Janet Yellen woensdag over wanneer de eerste Amerikaanse renteverhoging sinds 2008 eventueel begint zullen het scherpst worden gevolgd door de markt. Haar omschrijving van de nieuwste economische ramingen zullen zwaar wegen. Het is de eerste grote test van de econome sinds haar benoeming per februari 2014. 

„Een immens capabele econome, met meer ervaring dan haar voorgangers Paul Volcker, Alan Greenspan en Ben Bernanke”, stelde Anne Richards van Aberdeen Asset Management eerder. De dollar won meteen terrein bij haar aantreden.

Volgens Stan Westerterp van vermogensbeheerder JNVB heeft Yellen geleerd van haar eerste optreden. Zij kondigde in Fed-speak wel erg robuust aan dat er 'within six months' verandering zou komen. ''Dat werd als erg hawkish gezien, en dat zal ze zeker niet nog eens doen. Ik verwacht niet dat er veel zal veranderen in het Fed-beleid.''

Vanavond staat Yellen voor de grote klus om onder andere de inflatie aan te wakkeren, wat moet leiden tot grotere consumentenbestedingen. De inflatie stijgt al enige tijd zeer gering.

 

 

De 67-jarige Yellen werd de eerste vrouw aan het roer van de centrale bank in het 100-jarige bestaan van de Fed. Ook werd ze de eerste Democraat in die positie sinds Paul Volcker in 1987 afzwaaide. Ze zat al in het Fed-bestuur sinds 1994 en leidde van 2004 tot 2010 de plaatselijke Fed in San Francisco. Sindsdien is ze vice-voorzitster van de Fed.

Vol lof

Ook haar tegenkandidaat die voortijdig afhaakte, oud-minister van Financiën Lawrence Summers, was vol lof. „Het Witte Huis maakte een „geweldige keuze” met Yellen. Ik heb haar altijd bewonderd en veel van haar geleerd, sinds ik in 1976 mijn eerste college macro-economie van haar kreeg”, zei Summers.

De voormalige bewindsman trok zich vorige maand zelf terug als mogelijke opvolger van Fed-voorzitter Ben Bernanke, nadat duidelijk was geworden dat Yellen op meer steun kon rekenen in de Senaat.

De verwachting was meteen dat Yellen het beleid van Bernanke zou voortzetten en voorzichtig op de rem gaat trappen wat betreft het afbouwen van de miljardensteun aan de economie. Voldoende werkgelegenheid was voor haar een groot goed, ook als daarvoor een wat hogere inflatie voor lief moet worden genomen.

Inschatten toekomst

Analisten in de Wall Street Journal roemen haar vermogen om de toekomst in te schatten. Sinds 2009 zijn haar voorspellingen het meest accuraat gebleken. In 2007 was zij de enige centrale bankier die waarschuwde voor de huizenbubbel.

Yellen is afkomstig van de prestigieuze Yale University. Tijdens het presidentschap van Bill Clinton was ze in de periode 1997-1999 voorzitter van de Council of Economic Advisers, het belangrijkste adviescollege van het Witte Huis.

Ze is getrouwd met econoom George Akerlof van Berkeley University in Californië, een econoom die een Nobelprijs heeft gewonnen. Haar zoon Robert is assistent-professor aan de Warwick University. Op zijn 13e wist hij al dat hij ’iets met economie’ wilde.