Nieuws/Financieel
957764
Financieel

Damrak sluit gemengd wachtend op Fed-besluit

Wachtend op het Fed-besluit woensdagavond sloot het Damrak wisselend. Aegon bleef de onbetwiste koploper op de AEX. Beleggers kwamen niet erg in beweging. De Fed moet zicht geven op de stand van de Amerikaanse economie en mogelijk het tempo van verhoging van de rente. Shell bewoog ook omhoog, verliezers waren BAM en Air France KLM.

De AEX-index sloot 0,2% hoger op 415,5 punten. De Midkap-index eindigde 0,1% lager op 655,5 punten.

Op de meeste overige Europese beurzen hadden kopers eveneens de overhand. Frankfurt won 0,3%, Londen 0,2% en Parijs kreeg er 0,1% bij.

Beleggers waren in afwachting van de uitkomsten van de Fed-vergadering vanavond. Mogelijk zal de Amerikaanse centrale bank erop hinten dat de rente niet pas over een jaar verhoogd wordt.

Ondanks een onverwachte daling van de Japanse export wist de Nikkei-index vanochtend 0,9% te winnen. De meeste overige Aziatische beurzen deden juist een stapje terug.

Terreurgroep ISIS heeft in Irak delen van een olieraffinanderij in handen gekregen, aldus Reuters. Brent-olie, in Europa de meest verhandelde, steeg daarop naar het hoogste niveau dit jaar. ''Het is een verschrikkelijk conflict, waar we nog lang niet vanaf zijn. Maar het mondt nog niet uit in iets groots, het heeft nog geen impact op de wereldeconomie gekregen'', aldus Tom Muller van Theodoor Gilissen. ''Maar zeker is dat dit nog jaren doorgaat.''

Beleggers kijken eerder naar onderliggende ontwikkelingen, zoals de Amerikaanse economie. ''De arbeidsmarkt is er beter. Maar ook Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk doen het goed'', zegt Muller. ,,Veel signalen om de steun beginnen af te bouwen door de Amerikaanse Fed. Dat er $2 biljoen aan steunkapitaal in de markt is gepompt is een volstrekt onnatuurlijk voor een markt. Dat moet een keer eindigen.''

Voor Stan Westerterp van vermogensbeheerder JNVB heeft de Fed zijn ''richtingwijziger tegenwoordig ruim voor de afslag aan staan''. Hij voorziet nauwelijks verrassingen vanavond bij het rentebesluit. De tapering met blokken van $10 miljard zal doorzetten, de renteverhoging zal ongeveer in het tweede of derde kwartaal van 2015 beginnen.

,,De grote veranderingen zullen eerder uit Europa komen'', zegt Westerterp. ,,De ECB gebruikt geen bazooka zoals de Amerikanen, maar kijkt hoe zijn steunprogramma uitpakt. Daarvoor komen nu signalen in de markt, waarop de ECB zal reageren.''

Woekerpolis-effect

Bij de Nederlandse hoofdfondsen ging Aegon met een plus van 2,9% bij €6,63 aan kop. Beleggers toonden zich tevreden met de compensatieregeling van de verzekeraar voor de houders van woekerpolissen.

Chipmachinefabrikant ASML volgde met een vooruitgang van 1,5% bij €68,35.

Shell, dat de verkoop van het 19%-belang in het Australische Woodside voor $5 miljard afrondde, klom 1,2% tot €30,04. Het brengt een onderdeel naar de beurs. ''Het beeld vertekent'', zegt Westerterp. ''Exclusief Shell en Aegon maakte de AEX nauwelijks winst.''

Heineken (€52,80) en bodemonderzoeker Fugro (€44,50) stonden met minnen van respectievelijke 1,3% en 0,7% onderaan. Pakjesdienst FedEx meldde in de VS een winststijging en goede orders. TNT Express verloor in Amsterdam echter 0,3% bij €6,53.

Staalspecialist Aperam stond bovenaan in de Midkap met 2% winst bij €24,51 op een mogelijke importbeperking van staal uit Taiwan en China. Arseus volgde met 1,2% toename op €40,28. Detacheerder Brunel steeg 0,9% op €23,20.

Bouwbedrijf BAM belandde met een min van 2,8% onderaan op €3,72. Exact verloor zonder grote aanleiding ook 1,7% bij €25,75. Air France KLM raakte bij zorgen om de olieprijs 1,3% kwijt op €10,15.

Bij de smallcaps koerste TMG bovenaan met 3,8% winst bij €6,83, Ballast Nedam stond toen 0,5% hoger, uitgever Brill verdiende 2,3%. Bouwer Heijmans steeg 1,6% na een adviesverhoging door Rabobank.

Wilt u weten of u in de VS aandelen moet beleggen? Geef u dan op voor het DFT seminar dat morgenavond plaats vindt.