Nieuws/Financieel
957784
Financieel

'Stippen kijken' bij de Fed

Dat de Federal Reserve woensdag de rente gelijk houdt en opnieuw zijn steunaankopen verlaagt wordt breed verwacht in de markt. Maar de Amerikaanse centrale bank stuurt ook nog een ander interessant plaatje uit. Met stippen.

Fed-president Janet Yellen brengt woensdagavond de besluiten van het beleidscomité van de Fed naar buiten (de persconferentie die Yellen vanaf 20.30 uur houdt is overigens live te volgen via DFT.nl). Zeer waarschijnlijk wordt het opkoopprogramma met nog eens $10 miljard afgebouwd, tot $35 miljard per maand. Het belangrijkste Amerikaanse rentetarief, dat nu op 0 tot 0,25% staat, zal niet wijzigen.

Verder brengt de Fed ook, zoals elk kwartaal, economische voorspellingen uit. De markt kijkt ook uit naar een plaatje dat bij die voorspellingen zit, dat de individuele renteverwachtingen weergeeft van de leden van het Fed-comité. Dat plaatje is anoniem. De meningen van de bestuurders worden als stip weergegeven.

In maart, toen de vorige economische voorspellingen naar buiten kwamen, zag dat plaatje er als volgt uit:

 

Het stippenplaatje geeft dus weer waar de Fed-bestuurders denken dat de rente de komende jaren heen gaat. Veranderingen hierin geven ook meer aanwijzingen hoe het Fed-beleid eruit komt te zien na de tapering, aldus een econome tegenover Reuters. Zij verwacht dat de stippen meer van elkaar af zullen bewegen.

Daaraan kan de markt dan weer een klein beetje aflezen hoe groot de kans is dat de Fed de rente eerder verhoogd dan gedacht.

In het algemeen verwachten analisten ook dat de Fed zijn verwachtingen voor de economische groei naar beneden zal brengen. Dat is een gevolg van de trage groei in het eerste kwartaal, vanwege het barre winterweer.

Daarnaast zal de voorspelling voor de werkloosheid ook verlaagd worden, zo is de verwachting. De voorspellingen van de Fed zagen er in maart zo uit:

table.tableizer-table { border: 1px solid #CCC; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif font-size: 12px; } .tableizer-table td { padding: 4px; margin: 3px; border: 1px solid #ccc; } .tableizer-table th { background-color: #104E8B; color: #FFF; font-weight: bold; } 201420152016 BBP-groei2,8% tot 3%3% tot 3,2%2,5% tot 3% Werkloosheidspercentage6,1% tot 6,3%5,6% tot 5,9%5,2% tot 5,6% Inflatie (PCE)1,5% tot 1,6%1,5% tot 2%1,7% tot 2% Inflatie (PCE excl. voeding en energie)1,4% tot 1,6%1,7% tot 2%1,8% tot 2%