Nieuws/Financieel
957795
Financieel

WK-index: Australië geen makkie

Met een dagwinst voor de Nederlandse beurs (AEX-index) lijken beleggers er vertrouwen in te hebben dat de wedstrijd tegen Australië positief zal verlopen, maar het zal geen makkie worden. De WK2014-index wijst in elk geval op zware tegenstand bij Australië.

Op de volle 3 beursdagen na Nederland-Spanje, is de winst van onze WK2014-index iets geslonken van +1,45% (slot van vrijdag) naar +1,06% (eindstand 18 juni om 17.00u).

De winst van de AEX liep deze 3 beursdagen echter fors op, van +1,68% naar +2,15%. De WK2014-index bleef dus duidelijk achter bij die koersontwikkeling van de AEX, deze zogeheten underperformance liep wat verder op en ligt nu op vrijwel het laagste/slechtste niveau sinds we het mandje met sponsoren volgen, vanaf 1 juni.

De  underperformance van de WK2014-index is op de grafiek goed te zien (de dalende blauwe lijn). Opvallend is dat de wereldwijde media-exposure van het Nederlandse elftal, na de eclatante overwinning op Spanje, niet in beleggerswinst is omgezet. 

Daarmee is er deze keer geen duidelijke relatie tussen de sportieve prestaties van Oranje op het veld en de beursprestaties van de sponsoren van het Oranje-elftal. In eerdere grote toernooien was altijd wel een duidelijke correlatie tussen het koersverloop van het mandje met sponsoren van Oranje en het Oranje-elftal. 

Maar liefst 5 van de 6 sponsoren wisten de AEX-index niet bij te houden. Grootste underperformers waren Philips (underperformance t.o.v. AEX: -3,19%), TMG (-1,98%) en Ahold (-0,97%). 

Een directe oorzaak voor het achterblijvende koersverloop van de Oranje-sponsoren is er niet. De achterliggende gedachte zou kunnen zijn dat beleggers nog niet overtuigd zijn dat het excellente spel van Oranje ook in de rest van het WK zal zegevieren. Morgenmiddag rond 17.30u zet ik mijn DFT-column online met de laatste stand.

 

Evenals tijdens eerdere grote toernooien volgen we dit jaar, in exclusieve samenwerking met de Financiële Telegraaf, aandelen die het meest van het WK2014 zouden profiteren. Deze WK2014-index start met een fictief kapitaal van €100.000, dat wordt belegd in aandelen van de sponsoren van het WK Voetbal in Brazilië. Ik wil met nadruk het luchtige karakter van de WK2014-index aangeven, het betreft op geen enkele manier een aanbeveling of een beleggingsadvies.

De WK2014-index volgt, tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië, hoe de sponsoren van het WK-elftal op de beurs presteren in relatie met de successen van Oranje. De WK2014 index bestaat uit zes  fondsen, te weten:

  1. ING (officiële sponsor van Oranje)
  2. AH (sponsor en WK-gadgets)
  3. Unilever (afzet van bitterballen, pizza's en ijsjes)
  4. Philips (hoopt elk toernooi meer televisies te verkopen)
  5. Heineken (vanwege de bierconsumptie en Sambashirts
  6. TMG (vanwege de hoge mediaexposure tijdens het WK)

De bedoeling is om te zien in hoeverre het koersverloop van de sponsoren wordt beïnvloed door de sportieve prestaties van het Oranje op het veld.

Rond elke voetbaldag van Oranje zal een analyse gemaakt worden, waarbij de verschillende prestaties (sportief en van de portefeuille) met elkaar vergeleken worden. Ook zal bekeken worden of de WK2014-index voorspellende waarde heeft voor wat betreft de prestaties van Oranje door voorafgaand aan een wedstrijd een prognose te doen.

Verder zal elke week bekeken worden of de WK2014-index meer of minder waard is geworden. Op DFT.nl zullen de prestaties van de index te volgen zijn.

Uiteraard zal  ik ook op Twitter de WK2014-index voor u volgen en becommentariëren.

Royce P.B. Tostrams is sinds eind jaren 70 betrokken bij de financiële markten. Hij werkte o.a. bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft in 1999 de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor particuliere en professionele beleggers.