Nieuws/Financieel
957837
Financieel

Goudgraadmeter wankelt na fraude

De goudsector begint gesprekken om de officiële London Gold Fix te wijzigen, de 95 jaar oude benchmark voor handel in goud. Handelaren van grootbanken zijn beschuldigd en veroordeeld wegens manipulatie van de goudprijs. Mogelijk komt, na het sluiten van de Silver Fix in augustus, nu een einde aan deze graadmeter.

De Gold Fix is de standaard waarbij de goudprijs twee keer per dag wordt vastgesteld. De prijs is bepalend voor partijen die actief zijn in de sector, zoals delvers, juweliers en banken.

Bij de Gold Fix zijn Barclays, HSBC, Société Générale en Scotiabank betrokken. In een collectief telefoongesprek bepalen zij op welke prijs het goud wordt verkocht, onder leiding van de London Bullion Market. De vastgestelde prijs is afhankelijk van de koop- en verkoopbehoefte bij de betrokken banken.

Volgens critici is de goudprijs op deze manier te gevoelig voor manipulatie. Hamvraag voor beleggers en analisten is wat deze barometer van de goudindustrie kan vervangen.

Vanaf 7 juli worden de eerste gesprekken in Londen gevoerd. Mijnbouwers, centrale bankiers en goudhandelaren staan op de gastenlijst, aldus de Financial Times woensdag. De Britse toezichthouder FCA is ook aanwezig, maar als toehoorder.

Gebrekkige controle

In mei beboette de FCA Barclays nog voor $26 miljoen vanwege een gebrek aan controle van een handelaar, die de goudprijs manipuleerde om zijn klanten geen vergoeding te hoeven betalen. Volgens de World Gold Council is de bijna 100 jaar oude graadmeter aan vernieuwing toe. "Modernisering is nodig om vertrouwen in de sector te behouden", aldus deze branchevereniging.

In augustus wordt formeel een einde gemaakt aan de Londense prijsvorming voor zilver, de Silver Fix. Met het vertrek van Deutsche Bank zijn er namelijk nog maar twee partijen die de prijs dagelijks zetten. Tien organisaties hebben suggesties voor een nieuwe zilverprijsstelling gemaakt.