Nieuws/Financieel
957950
Financieel

'Recessie eurozone nog altijd niet voorbij'

De recessie in de eurozone is ondanks het voorzichtige economische herstel nog altijd niet voorbij. Dat stelden de economen van het Center for Economic Policy Research (CEPR) woensdag.

Volgens het CEPR is er sinds begin vorig jaar sprake van een ,,extreem zwakke'' economische groei in de eurolanden, waarbij de situatie op de arbeidsmarkt nauwelijks is veranderd. Bewijs voor een sterker herstel ontbreekt vooralsnog, waardoor het volgens de economen te vroeg is om de recessie al als beëindigd te beschouwen. Er zou eerder sprake zijn van een aanhoudende pauze in de recessie die in het najaar van 2011 begon.

Het CEPR is een onafhankelijke denktank, die onder meer vaststelt wanneer er in de Europese muntunie sprake is van een recessie. De organisatie hanteert daarbij niet de gangbare definitie die stelt dat er sprake is van een recessie bij twee achtereenvolgende kwartalen van economische krimp, maar geeft bijvoorbeeld meer gewicht aan werkgelegenheidscijfers.

De denktank benadrukte dat het oordeel niet moet worden gezien als een negatieve voorspelling voor de economische groei in de komende tijd. De economen baseren zich alleen op ontwikkelingen in het verleden en geven geen prognoses.